Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aralıklı Çalışmalarda Yıllık Ücretli İzin Hakkının Hesaplanması PDF Yazdır e-Posta
09 Aralık 2015

Image

İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. İşçinin çalışma kıdemi arttıkça ücretli izin süresi de ona göre hesaplanır. Yıllık iznin kullanıldığını ispatlamak işverenin yükümlülüğündedir. Bu ispatlama ise tanık ifadesi ve benzeri delillerle değil işçinin imzasını taşıyan belgelerle yapılmalıdır. Aksi takdirde yıllık ücretli izin alacağının varlığına hükmedilir.

Yıllık izne ve bunun sonucu olarak da akdin feshinde yıllık izin ücretine hak kazanılması için 1 yıllık çalışmanın tamamlanması gereklidir. Akdin feshinde son yıl çalışmasının oranlama yapılarak kıstelyevm izin ücreti hesabı yapılmaması gereklidir. Yıllık izin süresinin hesabında işçinin aynı işverenin bir veya birçok işyerinde çalıştığı süreler birleştirilerek hesaba katılır. Buna karşılık işçiye önceki feshe bağlı olarak kullanmadığı izin ücretleri tam olarak ödenmişse, bu dönemin sonraki çalışma sürelerine eklenerek izin hesabı mümkün değildir.

Örnek: Ali isimli işçi X A.Ş’ de ilk olarak 01.01.2005-01.09.2011 tarihleri arasında, ikinci olarak da 01.01.2012-31.10.2015 tarihleri arasında çalışmış olsun. Bu durumda Ali, ilk dönem çalışması karşılığı yıllık izinlerini tam olarak kullanmış ise 2. Dönem çalışması için yıllık izin kıdemi sanki o işyerinde ilk defa işe başlamış gibi kabul edilecek ve ikinci dönem için 14 işgünü yıllık izin kullanabilecektir. Buna karşılık Ali, ilk dönem çalışmasına ilişkin yıllık izinlerini tam olarak kullanamadan işten ayrılmış/çıkarılmış ise ikinci dönem çalışması karşılığı yıllık izin hakkı aynı işveren nezdinde toplamda 6 yıl ve üzerinde kıdemi olduğundan 20 iş günü olacaktır.

Önceki çalışma döneminde izin kullandırılmak veya fesihte karşılığı ödenmek suretiyle tasfiye edilmeyen çalışma süreleri, aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerindeki çalışmalara eklenir. İşçinin aralıklı olarak aynı işverene ait işyerinde çalışması halinde, önceki dönemin kıdem tazminatı ödenerek feshedilmiş olması, izin yönünden sürelerin birleştirilmesine engel oluşturmaz. Yine, önceki çalışılan sürede bir yılı doldurmadığı için izne hak kazanılmayan süreler de, işçinin aynı işverene ait işyeri ya da işyerlerindeki sonraki çalışmalarına eklenerek yıllık izin hakkı belirlenmelidir. Yıllık izin, özde bir dinlenme hakkı olup, aralıklı çalışmalarda önceki dönem zamanaşımına uğramaz. Umut Topcu/Aralık 2015 / Sayı: 276

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.