Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığına İlişkin Getirilen Son Düzenleme PDF Yazdır e-Posta
07 Aralık 2015

Image

5510 sayılı Kanun’un altıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yapılan değişiklikle ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılık durumu ile ilgili olarak 5510 sayılı Kanun’a eklenen 9. madde 01.04.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe konulmuştur. Yapılan düzenleme ile ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılık durumu ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar ile 10 günden az olanlar şeklinde iki ayrı statüde düzenlenmiştir.

Yine yapılan düzenleme ile ev içinde yaşayan aile bireyleri tarafından yapılabilecek temizlik, yemek yapma, çamaşır, ütü, alışveriş, bahçe işleri gibi gündelik işler ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin aile bireyleri dışındaki kişiler tarafından yapılması “ev hizmeti” olarak, aralarında aile bağı olup olmadığına bakılmaksızın bireylerin içinde yaşadığı yapı ile bu yapının garaj, depo, bahçe ve benzeri bölüm ve eklentileri “ev” olarak tanımlanmış, çocuk, yaşlı veya özel bakım işi nedeniyle ev hizmeti kapsamında sigortalı sayılanların bu işi kendi evinde ya da hastanede yapmaları halinde, sigortalıların çalıştığı yerler evin bölüm ve eklentisi olarak kabul edilmiştir. Yine ev içinde yaşayanları evden alarak alışverişe, gezmeye götüren, boş zamanını evinde bölüm ve eklentilerinde geçiren şoförlük hizmeti de ev hizmetinden sayılmıştır.

Ev hizmetlerinde ay içinde çalışma saati süresine göre çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar, 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar için geçerli olan hak ve yükümlülüklere tabi tutulmuşlardır. Ev hizmetlerinde ay içinde çalışma saati süresine göre çalışma gün sayısı 10 günden daha az olanlar ise 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren sadece iş kazası ve meslek hastalıkları sigortasına tabi olacaklardır. Bunları çalıştıranlar da 5510 sayılı Kanun uygulaması bakımından işveren sayılmayacaklardır. Ancak bu şekilde çalışanlar % 32,5 oranında prim ödemeleri halinde uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortasına da tabi olabileceklerdir. Süleyman Tunçay/Aralık 2015 / Sayı: 276

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.