Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Anayasa Mahkemesi SGK Ölüm Aylığı Başvurularında Borçlanma Sürelerinin Kabul Edilmesi Yönündeki Başvuruyu Reddetti PDF Yazdır e-Posta
14 Kasım 2015

Image

Ölüm aylığına hak kazanmak için gereken “her türlü borçlanma süresi hariç 5 yıllık sigortalılık ve 900 prim günü” şartında, borçlanma sürelerinin kabul edilmemesinin Anayasaya aykırı olduğuna yönelik Anayasa Mahkemesine açılan davada, Mahkeme iptal talebini reddetmiştir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 32nci maddesinde ölüm aylığı bağlanma şartları;

  • 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları priminin bildirilmiş olması,
  • 4/a (SSK) sigortalıları açısından her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olması ve toplam 900 gün uzun vadeli sigorta kolları priminin bildirilmiş olması,

şeklinde sayılmış olup, bu şartları sağlayan sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabileceği kabul edilmiştir.

Madde hükmünden de anlaşıldığı üzere 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödenmiş olması şartında askerlik, yurtdışı borçlanması gibi borçlanma imkanlarından faydalanmak suretiyle 900 günlük sürenin tamamlanamayacağı, ancak borçlanma yapmak suretiyle 1800 gün uzun vadeli sigorta prim gün sayısına ulaşılması halinde aylık bağlanabileceği düzenlenmektedir.

Anayasa Mahkemesine yapılan iptal başvurusunda Kanunun 32nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde geçen “her türlü borçlanma süreleri hariç” ifadesinin iptali istenmiştir.

Mahkeme verdiği kararda, söz konusu düzenlemenin ölçülü olduğunu ve bireylere aşırı külfet yüklemediğini belirterek anayasaya aykırı olmadığına karar vermiş ve iptal talebini reddetmiştir.

Karar sonrasında eskisi gibi, Kanunda yazdığı şekliyle 5 yıl sigortalılık ve 900 prim gün sayısının her türlü borçlanma hariç olarak doldurulması şartı aranarak işlem yapılacak, ancak borçlanma yapmak suretiyle 1800 gün prim günü tamamlandığında aylık bağlanması söz konusu olacaktır.

Anayasa Mahkemesinin kararıyla Kurumun bu yönde verdiği kararların Mahkemeye götürülmesi imkanı da ortadan kalkmıştır.

Anayasa Mahkemesi kararına ulaşmak için tıklayınız.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.