Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Uluslararası Antlaşma uyarınca istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın hurdaya ayrılması durumunda ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
31 Mart 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-ÖTV-2010:15-3-245

31/03/2010

Konu

:

4585 sayılı Kanun kapsamında alınan ve hurdaya çıkan binek araçta ÖTV

 

         

 

İlgide kayıtlı yazınızda, 4585 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan "Türkiye Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Gürcistan Arasında Petrolün Azerbaycan Cumhuriyeti, Gürcistan ve Türkiye Cumhuriyeti Ülkeleri Üzerinden, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana İhraç Boru Hattı Yoluyla Taşınmasına İlişkin Anlaşma"nın (Hükümetlerarası Anlaşma) 2 numaralı eki ve ayrılmaz parçası niteliği taşıyan, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve MEP İştirakçileri Arasında Ev Sahibi Hükümet Anlaşması"nın (Ev Sahibi Hükümet Anlaşması) "Belirli Tanımlar" başlıklı 1 numaralı ekinde yer alan tanımlamaya göre "istisnai işletme şirketi" ve aynı zamanda "işletme şirketi" statüsünde olduğunuz ve anlaşmanın vergi istisnasını düzenleyen 9 uncu maddesi uyarınca ÖTV istisnasından faydalanılarak almış olduğunuz binek otomobillerin kaza yaptığı ve anılan taşıtların trafikten kaydını sildirerek "hurda belgesi" alacağınız belirtilerek, söz konusu araçların hurdaya çıkarılması halinde ÖTV ödeyip ödemeyeceğiniz hususunda görüş talep edilmektedir.

 Dilekçeniz ekinde yer alan ve Gelir İdaresi Başkanlığınca şirketiniz adına tanzim edilen muktezaya istinaden ... Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen ... tarih ve ... sayılı "Katma Değer Vergisi İstisna Belgesi"nden, "İstisnai İşletme Şirketi" olduğunuz ve mal, iş, teknoloji ve hizmet alımlarınızın katma değer vergisinden ve diğer vergilerden istisna olduğu anlaşılmıştır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15/2-a maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi mallardan, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulananların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, ÖTV istisnasından yararlanılmak suretiyle iktisabı yapılan söz konusu araçların hurdaya ayrılarak trafikten çekilmesi ve istisnadan yararlanmayanlar tarafından yeniden araç olarak iktisabının söz konusu olmaması halinde ÖTV uygulanmaması gerekmektedir. Ancak, iktisabında ÖTV istisnası uygulanmış olan araçların hurdaya ayırmaksızın istisnadan yararlananlar dışındakilere tesliminde, aracın ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı tabiidir.

                                               Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                       Gelir İdaresi Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.