Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanununun 7/2. maddesinde yer alan istisnadan faydalanılarak alınan aracın hurdaya ayrılması durumunda ÖTV ödenip ödenmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
05 Nisan 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ERZURUM VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.25.15.01-2010-ÖTV-576-1-2

05/04/2010

Konu

:

ÖTV İstisnası.

 

         

 

         İlgide kayıtlı dilekçenizde, oğlunuzun %90 sakat olması sebebiyle 2/3/2009 tarihinde ÖTV istisnasından faydalanmak suretiyle satın aldığınız aracınızın 31/12/2009 tarihinde kaza yaptığı ve ağır hasarlı olması sebebiyle hurdaya ayırmak istediğinizi belirterek, hurdaya ayırma işleminde ÖTV ödenip ödenmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan özelge talep edilmektedir.

         4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2-a maddesinde; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alan malların, sakatlık derecesi %90 veya daha fazla olan malül ve engelliler tarafından 5 yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

         Aynı Kanunun 15/2-a maddesinde ise, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan ilk iktisabında istisna uygulananların, veraset yoluyla intikaller hariç istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır. Ancak Kanunun 7/2 nci maddesi çerçevesinde istisnadan yararlananların, bu istisnadan yararlanarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmayacaktır.

         Diğer taraftan, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinde; ekonomik ömrünü doldurma veya herhangi bir kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri durumlar dolayısıyla kullanılamaz hale gelen araçların muayeneye tabi tutulmadan sahiplerinin talebi üzerine hurdaya çıkarılacağı, hurdaya ayrılmış olan taşıtların onarımla yenilenseler bile tescil edilemeyeceği belirtilmektedir.

         Buna göre, kaza sonucu kullanılmaz hale geldiği bildirilen aracınızın, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 39 uncu maddesi kapsamında tekrar tescil edilmesine imkan bulunmayacak şekilde hurdaya ayrılması işleminde ÖTV aranılmaması gerekmektedir.

         Ancak, söz konusu aracın Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 39 uncu maddesi kapsamında değerlendirilmeyecek şekilde tekrar onarılmak suretiyle tescil edilerek istisnadan yararlananlar dışındakilerce devralınması halinde, Kanunun 15/2-a maddesi uyarınca adına kayıt ve tescil yapılandan ÖTV aranılacağı tabiidir.

                                                                                    Vergi Dairesi Başkanı

     Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.