Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTVxli ithal edilen malın yurt içinde ambalajlanarak tesliminde ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı ile ÖTV'ye tabi başkaca bir faaliyetin olmaması halinde ÖTV mükellefiyeti tesis ettirilmesine gerek bulunmaması hk. PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2010

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 4.MADDE-483

02/11/2010

Konu

:

ÖTV'li ithal edilen malın yurt içinde ambalajlanarak tesliminde ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı ile ÖTV'ye tabi başkaca bir faaliyetin olmaması halinde ÖTV mükellefiyeti tesis edilip edilmeyeceği,

 

         

 

         İlgide kayıtlı dilekçenizde, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödenmek suretiyle ithal edilen malın yurt içinde ambalajlanarak tesliminde ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı ile ÖTV'ye tabi başkaca bir faaliyetin olmaması halinde ÖTV mükellefiyeti tesis edilip edilmeyeceği hususunda görüş talep edilmektedir.

         4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesine göre, bu Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Kanunun 4/1-a maddesine göre, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki mallar için ÖTV'nin mükellefi, bu malları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir.

         Dilekçenizde, 3307.49.00.00.00 G.T.İ.P. numarasında "dökme hazır ürün" olarak ithal edilen malın firmanızca ambalajlanarak satışa hazır hale getirildiği ifade edilmektedir. Bu durumda, ÖTV ödenerek ithal edilen malın, herhangi bir işleme tabi tutulmadan perakende satışa sunulmak üzere şişelenmesi, diğer kaplara konulması ve ambalajlanması işi yeni bir imalat sayılmayacağından bu malın tesliminde ÖTV hesaplanmayacaktır. Bu şekilde sadece ambalajlama işi yapılması ve ÖTV'ye tabi başkaca bir faaliyetin bulunmaması halinde ÖTV mükellefiyeti tesis ettirilmesine gerek bulunmamakla birlikte, gümrük idaresine karşı ÖTV mükellefiyetinizden dolayı 3 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğin (12.3) bölümünde açıklandığı üzere kişisel şifre ve kullanıcı kodu alınarak bildirimde bulunulacağı tabiidir.

          Ancak, söz konusu malın teknolojik ekipmanlar yardımıyla  belli oranlarda diğer bazı maddelerle karıştırılması sonucu elde edilen malın şişelenerek veya ambalajlanarak perakende satışa sunulması halinde, söz konusu işlem imalat olarak değerlendirileceğinden bu malın tesliminde ÖTV hesaplanması gerekmektedir. Bu durumda ÖTV mükellefiyeti tesis edileceği ve beyanda bulunulacağı tabiidir. Öte yandan ÖTV Kanununun 9 uncumaddesi uyarınca, imal edilip teslim edilen mallar için hesaplanan ÖTV'den, bunların bünyesine giren malların ithalinde ödenen ÖTV'nin indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

                                    Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                         Grup Müdürü

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.