Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanununun 8/1 maddesi kapsamında teslimi yapılan malların iadesi halinde yapılacak işlemler hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Aralık 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 8-565

14/12/2010

Konu

:

ÖTV Kanununun 8/1 maddesi kapsamında teslimi yapılan malların iadesi halinde yapılacak işlemler

 

         

 

         İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 8/1 inci maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması kapsamında bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde 2901.10.00.90.11 G.T.İ.P numarasında yer alan hekzan isimli malı ithal ederek 2009 yılı Mart ayının birinci dönemi içerisinde ... Vergi Dairesinin ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi ... A. Ş.'ye sattığınız ve bu satışa ilişkin olarak tahakkuk eden ... TL ÖTV'yi bağlı olduğunuz vergi dairesine beyan ettiğiniz, beyana konu tutar olan ... TL'nin tecil edildiği, kalan ... TL'nin ise ödendiği ancak alıcı firmanın imalat planlarındaki değişiklik nedeniyle söz konusu malı firmanıza iade ettiği ifade edilerek; tecil-terkin uygulaması kapsamında satılan bahse konu malın iade edilmesine yönelik ÖTV mevzuatına ilişkin Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

         Bilindiği üzere ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinde Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların  (I) sayılı listeye dâhil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere tesliminde tecil edilecek ÖTV'ye ilişkin hükümlere yer verilmiş bulunmaktadır. Söz konusu maddede, tecil-terkin şartlarına ilişkin hükümlere uyulmaması halinde tecil edilen verginin, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı (mücbir sebep durumunda tecil faizi) ile birlikte tahsil edileceği belirtilmiş olup, söz konusu uygulama kapsamında satılan malların iadesine yönelik açıklamalar 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği'nin "Tecil-Terkin Kapsamında Satılan Malların İadesi" başlıklı bölümde yer almaktadır.

       Buna göre söz konusu düzenleme kapsamında satın alınan malların, gerek Kanunda belirtilen 12 aylık yasal süre içerisinde gerekse bu süre geçtikten sonra iade edilmesi durumu, tecil-terkin şartlarının ihlal edilmesi sonucunu doğurduğundan, anılan madde kapsamında teslim edilen malların iade edilmesi durumunda tecil edilen verginin vade tarihinden itibaren gecikme zammı (mücbir sebep durumunda tecil faizi) ile birlikte alıcıdan tahsil edilmesi gerekmektedir.

                                                        Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                   Grup Müdürü

        Bilgi edinilmesini rica ederim.

    (*) Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.