Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geçici ithal yoluyla satın alınan 8703.90.10.00.00 G.T.İ.P. no.lu elektrikli otomobillerin ÖTV'ye tabi olmakla birlikte, söz konusu elektrikli otomobillerin 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi hükmü uyarınca geçici ithalat rejimi kapsamında gümrü PDF Yazdır e-Posta
16 Aralık 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV.7-542

06/12/2010

Konu

:

Geçici ithal yoluyla satın alınan 8703.90.10.00.00 G.T.İ.P. no.lu elektrikli otomobillerin ÖTV'ye tabi olup olmadığı,

 

         

 

          İlgide kayıtlı dilekçenizde, geçici ithal yoluyla yurt dışından almış olduğunuz 8703.90.10.00.00 G.T.İ.P. numaralı elektrikli otomobillerin ÖTV'ye tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edilmektedir.

          4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendinde, bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının; (c) bendinde ise kayıt ve tescile tabi olmayanların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

          Kanunun 1 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasında, Kanuna ekli listelerde yer alan malların, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu belirtilmiştir. Kanuna ekli (II) sayılı listedeki 87.03 tarife pozisyonunda binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar yer almakta olup, bu araçlarda uygulanacak vergi oranları; yük taşımasında kullanılmayan ve motor silindir hacmi 3200 cm3'ü geçmeyip sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlar dışındaki araçlar için, motor silindir hacimleri itibariyle belirlenmiştir. ÖTV Kanunununda 87.03 tarife pozisyonundaki araçlarlardan elektrik motorlu olanların vergiden istisna olacağına dair bir hüküm bulunmadığından, 87.03 tarife pozisyonundaki yük taşımasında kullanılmayan ve sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlar dışındaki elektrik motorlu araçların, motor silindir hacminin sıfır olduğu gözönüne alınarak, motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler kapsamında %37 oranında vergilendirilmesi gerekmektedir.

          Ancak ÖTV Kanununun 7 nci maddesinin 6 ncı fıkrasında, Kanuna ekli listelerdeki mallardan 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi [(5) numaralı fıkrasının (a) bendi ile (7) numaralı fıkrası hariç], geçici ithalat ve hariçte işleme rejimleri ile geri gelen eşyaya ilişkin hükümleri kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyanın ithalinin vergiden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

          Buna göre, 8703.90.10.00.00 G.T.İ.P. no.lu elektrikli otomobiller, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı kapsamında yer aldığından ÖTV'ye tabi olmakla birlikte, söz konusu elektrikli otomobillerin 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi hükmü uyarınca geçici ithalat rejimi kapsamında gümrük vergisinden müstesna olarak ithal edilmesi halinde, özel tüketim vergisinden de istisna olacağı tabiidir.

                                                                            Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                               Grup Müdürü

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.