Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İlk iktisabı yapılan araçlar üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ihracı halinde ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.16.02-399.10.14-41

25/04/2011

Konu

:

ÖTV ödenerek alınan malların ihracı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ÖTV  ödeyerek ilk iktisabını yaptığınız araçları (...... marka) üzerinde hiç bir değişiklik yapmadan  ihraç etmeniz halinde, tarafınıza düzenlenen faturada yer alan ÖTV ve KDV tutarlarının iadesinin talep edilip edilemeyeceği, düzenleyeceğiniz ihracat faturasında ÖTV hesaplanıp hesaplanmayacağı konularında Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:

3065 sayılı  KDV Kanununun 11 inci maddesi uyarınca ihracat teslimleri dolayısıyla yüklenilen vergilerin indirim konusu yapılamayan kısmı Kanunun 32 nci maddesi gereği Maliye Bakanlığınca belirtilen esaslar çerçevesinde mükelleflere iade edilmektedir.

İhracattan doğan KDV iadesi taleplerinin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin esaslar 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde belirlenmiştir.

Buna göre, ihraç edeceğiniz araçlarla ilgili olarak yüklendiğiniz KDV tutarlarının, indirim konusu yapılamadığı takdirde 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar doğrultusunda iadesinin talep edilmesi mümkün bulunmaktadır.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ YÖNÜNDEN:

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5/1 inci maddesiyle, Kanuna ekli listelerdeki malların ihracat teslimleri; teslimin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması şartlarıyla ÖTV'den istisna edilmiştir. Kanunun 5/2 nci maddesinde ihraç edilen malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen ÖTV'nin ihracatçıya iade edileceği, Maliye Bakanlığının, ihraç edilen mallara ait verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır. Konu ile ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (5.1.2) bölümünde, ÖTV uygulanan malların ihraç edilmesi halinde;

- İhracatçı adına düzenlenen ve üzerinde ÖTV'nin gösterildiği fatura veya benzeri belgenin, ihraç edilen malların ithal edilmiş olması halinde ise ithalatta düzenlenen gümrük beyannamesi ve verginin ödendiğini gösteren gümrük makbuzunun,

- İhraç edilen mala ait gümrük beyannamesinin,

- İhraç edilen mala ilişkin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen faturanın,

ihracatçının KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine ibrazı üzerine, ilgili vergi dairesince ihraç edilen mala ait ÖTV'nin, mükellefi tarafından bağlı olduğu vergi dairesine (ithalatta gümrük idaresine) ödendiğinin teyidi alınmak suretiyle ödenen ÖTV'nin iade edilebileceği belirtilmiştir.

Buna göre,  ÖTV ödeyerek ilk iktisabını yaptığınız Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçları aynen ihraç etmeniz halinde, ödediğiniz ÖTV'nin 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (5.1.2.) bölümünde yapılan açıklamalar kapsamında iadesi mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan ÖTV tek safhada uygulanan bir vergi olduğundan, ilk iktisabında ÖTV uygulanan araçların el değiştirmesi halinde bir daha ÖTV uygulanması  söz konusu değildir. Kaldı ki Kanunun 5/1 inci maddesi ile ihracat teslimleri ÖTV'den müstesna tutulmuştur. Bu nedenlerle, ilk iktisabında ÖTV uygulanmış olan araçların ihracat teslimlerine ilişkin düzenlenecek faturada ÖTV hesaplanmayacağı tabiidir.

                                                                    Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                                       Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.