Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Promosyon ve numune olarak verilen ürünlerin ÖTV karşısındaki durumu hk. PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ KATMA DEĞER VERGİSİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 2.MADDE-353

25/04/2011

Konu

:

Promosyon ve numune olarak verilen ürünlerin ÖTV karşısındaki durumu.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, organik kozmetik ve organik gıda maddeleri imalatı işi ile iştigal eden firmanızın, satışlarını artırmak amacıyla, vereceği bedelsiz ve numune malların bedeli üzerinden ÖTV hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda görüş talep edilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin 3/a bendi hükmüyle, vergiye tabi malların, vergiye tabi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi teslim sayılmıştır. Aynı hüküm, Katma Değer Vergisi Kanununun 3 üncü maddesi gereğince KDV uygulamasında da geçerlidir.

Bununla birlikte, 50 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (A/1) bölümünde, firmaların iktisadi faaliyetini genişletme, emsal işletmelerle rekabet edebilme, üretim veya satışını yaptığı mallara olan talebi koruma veya arttırma amacıyla bir malın yanında başka bir mal vermeleri şeklinde gerçekleşen işlemlerde promosyon ürünü açısından bedelsiz bir teslimin söz konusu olmadığı, firmanın yarattığı katma değer içerisinde vergilenen promosyon mallarının müşterilere verilmesi sırasında KDV hesaplanmasına gerek bulunmadığına dair açıklamalar ÖTV yönünden de geçerlidir. Buna göre, ÖTV'ye tabi bir malın yanında aynı oranda ÖTV'ye tabi bir başka malın promosyon olarak verilmesi halinde, asıl malın bedeli üzerinden ÖTV hesaplamakla promosyon ürünü de ÖTV'ye tabi tutulmuş olmaktadır.

Ancak ÖTV'ye tabi olmayan mallarla birlikte, imal edilen ÖTV'ye tabi malların promosyon olarak bedelsiz verilmesi halinde, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yukarıda bahsi geçen 2 nci maddesinin 3/a bendi hükmü gereğince, kapsama giren mallar için ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir. Kanunun 11 inci maddesinin 3 numaralı fıkrasında, Kanuna ekli (II), (III) (tütün mamülleri hariç) ve (IV) sayılı listedeki mallar için verginin matrahının, hesaplanacak ÖTV hariç KDV matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği hükme bağlanmıştır. Katma Değer Vergisi Kanununun 27 nci maddesine göre bedeli bulunmayan veya bilinmeyen işlemler ile bedelin mal, menfaat, hizmet gibi paradan başka değerler olması halinde matrahın emsal bedel olacağı hükmü uyarınca, promosyon olarak bedelsiz verilen mallar için emsal bedel üzerinden ÖTV hesaplanacağı tabiidir.

Öte yandan, 50 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin (A/2) bölümünde, firmaların belirli zamanlarda, özellikle dini bayramlarda ve yılbaşlarında kendi tanıtımlarını yapmak amacıyla her hangi bir bedel almaksızın dağıttıkları ve ticari hayatta eşantiyon olarak adlandırılan kalem, anahtarlık, ajanda, takvim gibi eşyaların her ne kadar işletmede tüketilmemekte ise de ayni pazarlama gideri niteliğinde olduğundan, bu ürünlerin müşterilere ayrıca bir bedel alınmaksızın tesliminin KDV hesaplanmasını gerektirmediği belirtilmektedir.

Söz konusu Tebliğin aynı bölümünde, firmaların satışını yaptıkları veya piyasaya yeni çıkardıkları bir ürünün tanıtımını sağlamak amacıyla numune mallar ürettiği ve bu malları ayrıca bir bedel tahsil etmeksizin verebildikleri, ana malın bütün özelliklerini taşımakla birlikte satışa konu edilemeyecek bir miktarla sınırlı olan ve üzerinde "Numunedir, parayla satılmaz" gibi ibareleri taşıyan bu malların da, işletmede tüketilmemekle birlikte ayni pazarlama gideri özelliğini taşıdığından, bedel alınmaksızın tesliminin eşantiyonlarda olduğu gibi KDV hesaplanmasını gerektirmediği açıklamasına yer verilmektedir. Ancak gerek numune, gerekse eşantiyon adı altında teslim edilen bu mallara KDV hesaplanmaması için,  ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması ve ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde verilmesi gerekmektedir.

Bu hükümlere göre ÖTV Kanunu eki (IV) sayılı listedeki kozmetik ürünlerinin, yukarıda KDV yönünden yapılan açıklamalar kapsamında ticari teamüllere uygun nitelik ve miktarda olmak şartıyla,  ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde eşantiyon veya numune olarak bedelsiz teslim edilmesi halinde ÖTV hesaplanmayacaktır.

                                                                           Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                                         Grup Müdürü Y.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.