Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sakatlık istisnasından faydalanılan aracın satışında ÖTV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
24 Mayıs 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-ÖTV-2010:15-08-313

24/05/2011

Konu

:

Sakatlık istisnasından faydalanılan aracın satışında ÖTV uygulaması

 

         

 

               İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda,  Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendiyle düzenlenen istisnadan yararlanılmak suretiyle ilk iktisabını yapan kişi tarafından 26/8/2005 tarihinde kayıt ve tescil ettirilen bir aracı, 6/4/2009 tarihli Sağlık Kurulu Raporunuz uyarınca aynı istisnadan faydalanarak satın alıp 29/4/2009 tarihinde adınıza kayıt ve tescil ettirdiğiniz, bu aracı satmanız halinde ÖTV ödenip ödenmeyeceği konusunda görüş talep edilmekte olup, konuyla ilgili Vergi Dairesi Başkanlığımız görüşü aşağıdaki gibidir.      

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı  bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler ile bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

            Öte yandan, ÖTV Kanununun 15 nci maddesinin 2 numaralı fıkrasının (a) bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi mallardan, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulananların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, kayıt ve tescil tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır. Ancak Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından, bu istisnadan yararlanılmak suretiyle iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malların 5 yıldan fazla kullanılarak elden çıkarılması durumunda bu hüküm uygulanmayacaktır.

            Buna göre, ÖTV Kanununun 15 inci maddesinin 2 numaralı fıkrasının (a) bendi ile 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi hükümleri uyarınca istisnadan yararlanarak satın almış olduğunuz ve adınıza 29/4/2009 tarihinde tescil edilen aracınızı, adınıza tescil tarihinden itibaren 5 yıldan fazla kullanılarak elden çıkarmanız durumunda ÖTV uygulanmayacaktır. Kanunun 15 inci maddesinin 2 numaralı fıkrasının (a) bendi hükmüne göre, söz konusu aracı istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yapan kişinin bu aracı kullandığı sürenin, aynı aracı istisna uygulanmak suretiyle iktisabınızla ilgili kayıt ve tescil tarihinden itibaren hesaplanacak 5 yıllık süreye dâhil edilmesi mümkün değildir.          

            Bilgi edinilmesini rica ederim.      

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.