Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
AR-GE sürecinde kullanılan 8518.10.95.90.00 G.T.İ.P. no.lu endüstriyel mikrofonların ithalinin ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 01.MADDE GENEL-558

30/05/2011

Konu

:

AR-GE sürecinde kullanılan 8518.10.95.90.00 G.T.İ.P. no.lu endüstriyel mikrofonların ithalinin ÖTV'ye tabi olup olmadığı,

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, konserlerde, ses kayıt stüdyolarında, televizyon ve radyo stüdyolarında, TV, radyo, kasetçalar vb. cihazlarla kullanılan mikrofonlardan farklı olarak endüstriyel kuruluşların AR-GE departmanlarında ve akademik kuruluşlarda kullanılan 8518.10.95.90.00 G.T.İ.P. numaralı mikrofonların ÖTV'ye tabi olup olmadığı sorulmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki listelerdeki mallar Türk Gümrük Tarife cetvelinde tanımlanan eşyalardır. Kanuna ekli (IV) sayılı listede 85.18 tarife numarasında yer alan mikrofonlar ve bunların mesnetleri; hoparlörler (kabinleri monte edilmiş olsun olmasın); başa takılan kulaklıklar, kulağa takılan kulaklıklar (bir mikrofonla kombine halde olsun olmasın), bir mikrofon ve bir veya daha fazla hoparlör içeren setler; elektrikli ses frekansı yükselteçleri, takım halindeki ses amplifikatörleri ÖTV kapsamına girmektedir. Söz konusu malların ARGE departmanlarında veya akademik kuruluşlarda kullanılması halinde ÖTV'den istisna olacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.          

            Öte yandan Türk gümrük tarife cetvelinde yer alan malların G.T.İ.P. numaralarının tespiti Gümrük Müsteşarlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle dilekçenize konu malın G.T.İ.P. numarasının tespiti için yetkili kurum olan Gümrük Müsteşarlığı İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.