Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kiralık iş merkezine yapılan tadilat ve demirbaş alımına ait KDV'nin ihraç kayıtlı satışlarda iade konusu yapılıp yapılamayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Aralık 2011

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ KATMA DEĞER VERGİSİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.11-2330

26/12/2011

Konu

:

Kiralık iş merkezine yapılan tadilat ve demirbaş alımına ait KDV'nin ihraç kayıtlı satışlarda iade konusu yapılıp yapılamayacağı

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirket merkezi olarak kullanmak üzere kiraladığınız işyerine alınan demirbaşlar ile işyerinde yapılan tadilatlar nedeniyle yüklenilen KDV lerin ihraç kayıtlı teslimlerden doğan iade hesaplarında dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

I- VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 272 nci maddesinde; "Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.

(...)

Gayrimenkuller kira ile tutulmuş ise veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının işletme hakkı verilmiş ise, kiracı veya işletme hakkına sahip tüzel kişi tarafından yapılan bir ve ikinci fıkralardaki giderler bunların özel maliyet bedeli olarak ayrıca değerlenir. Kiracının veya işletme hakkına sahip tüzel kişinin faaliyetini icra için vücuda getirdiği tesisata ait giderler de bu hükümdedir...",

"Amortisman Mevzuu" başlıklı 313 üncü maddesinde; "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.

(...)

Değeri 700.-TL yi aşmayan peştemallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri 700.-TL yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu had topluca dikkate alınır.",

315 inci maddesinde; "Mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır.",

327 nci maddesinde ise, "gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadi kıymetlerini artıran ve 272 nci maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır."

hükümleri yer almaktadır.

Bu durumda; Şirketinizin faaliyetini icra etmek için kiralamış olduğu gayrimenkulde faaliyet konusuna uygunolarak yapmışolduğu alçıpan duvar bölmeleri, duvar boyamaları, laminant parke, seramik döşeme gibi nitelikteki harcamaların, gayrimenkulün iktisadi değerini ya da kullanım ömrünü arttırıcı nitelikte harcamalar olması halinde özel maliyet bedeli olarak değerlendirilerek kiralama süresi boyunca eşit yüzdelerle itfa edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, söz konusu firma tarafından iktisap edilen demirbaş ve malzemelerin 700.-TL nin altında olması durumunda doğrudan gider yazılması mümkün bulunmakta olup, 700.-TL yi geçmesi halinde 333 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki listelerde yer alan nispet ve oranlar üzerinden amortismana tabi tutulması gerekmektedir.

Diğer taraftan muhasebeleştirme ile ilgili açıklamalar Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde yapılmıştır.

II- KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 29 uncu maddesi ile mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanankatma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri hüküm altına alınmıştır.

Bu hüküm gereği, şirketinizin demirbaş alımı ve işyerinde yapılan tadilatlara ait yüklenilen KDV yi indirim konusu yapması mümkündür.

Öte yandan, KDV Kanununun 11 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendi, "İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur" bendin beşinci paragrafı ise "İhracatçılara mal teslim eden imalatçılara iade edilmesi gereken katma değer vergisi ihracat işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılır. İade veya tecil olunacak vergi miktarı mükellefin ilgili dönem beyannamesinde yer alan bilgiler mukayese edilmek suretiyle hesaplanır." hükmünü amirdir.

23 ve 39 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerine göre, ihraç kayıtlı teslimlerde iade edilecek KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim bedeli üzerinden hesaplanan verginin tecil edilemeyen kısmıdır. İadeye konu olacak bu tutarın işlemin bünyesine giren (yüklenilen) KDV ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu durumda şirketin başka nedenlerle yüklendiği ve indirim konusu yaptığı vergilerin ihraç kayıtlı teslimlerle ilgili iade hesabına bir etkisi olmayacaktır.

64 Seri No.lu KDV Genel Tebliğine göre, indirimli orana tabi malların ihraç kaydıyla teslimlerinde iade edilecek KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim bedelinin genel vergi oranı ile çarpılması sonucu bulunacak tutarı aşmamak şartıyla, ihraç kaydıyla teslimin bünyesine giren vergi olacaktır.

Şirketinizce imal edilerek ihraç kaydıyla satılan malların indirimli orana tabi olması halinde, ihraç kayıtlı teslimlerine ilişkin iade edilecek verginin hesabında, ihraç kaydıyla teslim bedelinin genel vergi oranıyla çarpılması ile bulunacak tutardan fazla olmamak kaydıyla, bahsi geçen harcamalarınız nedeniyle yüklendiğiniz vergiler de dahil olmak üzere teslimin bünyesine giren vergilerin esas alınması mümkündür.

Diğer taraftan, özel maliyet olarak değerlendirilecek harcamalara ait yüklendiğiniz KDV nin ihraç kaydıyla satılan malın bünyesine giren vergi olarak iadesinin talep edilebilmesi için iade hakkı doğuran söz konusu işlemde kullanılmasının gerekeceği tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.