Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Oto kiralama faaliyetinde kullanılan binek otomobiline ait ÖTV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
29 Aralık 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.41.15.01-ÖTV-2011/3-219

29/12/2011

Konu

:

Oto kiralama faaliyetinde kullanılan binek otomobile ait ödenen ÖTV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talebiniz ile oto kiralama (rent a car) faaliyeti ile iştigal ettiğiniz belirtilerek, kiralama faaliyetinde kullanmak üzere satın aldığınız binek araçlara ilişkin ödemiş olduğunuz  ÖTV'nin indirim veya iade konusu yapılıp yapılamayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1/b bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun "Verginin İndirimi" başlıklı 9 uncu maddesine göre, ÖTV'ye tabi malların yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen verginin, Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 269 uncu maddesinin 3 üncü bendinde, gemiler ve diğer taşıtların gayrimenkuller gibi maliyet bedeliyle değerleneceği, 270 inci maddesinde de mükelleflerin özel tüketim vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte serbest oldukları hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümlere göre ÖTV uygulamasında verginin indirimi, ancak ÖTV'ye tabi malların yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde mümkündür. Dolayısıyla faaliyetinizin kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olsa dahi, taşıt araçlarının alımında yüklendiğiniz  ÖTV'nin indirim veya iade konusu yapılmasına imkan bulunmamaktadır. İşletmeniz faaliyetlerinde kullanılan araçların alımında ödemiş olduğunuz ÖTV'nin maliyet veya gider unsuru olarak dikkate alınabileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.