Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere satın alınan vidanjörün ÖTV si hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2011

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.45.15.01-ÖTV-52-2-125

30/12/2011

Konu

:

Belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere satın alınan vidanjörün ÖTV si hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile Belediye hizmetlerinizde kullanılmak üzere yatırım teşvik belgesi kapsamında satın alınan vidanjörün (kombine kanal açma ve temizleme aracı) özel  tüketim vergisine tabi olup olmadığı  hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir. 

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1 inci bendinde, bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının, kayıt ve tescile tabi olmayanların ise ithali veya imal edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Aynı maddenin 2 nci bendinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu belirtilmiştir.

ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listedeki 87.05 tarife pozisyonunda yer alan özel amaçlı motorlu taşıtlarda  (insan veya eşya taşımak üzere özel olarak yapılmış olanlar hariç) (Örneğin; kurtarıcılar, vinçli taşıtlar, itfaiye taşıtları, beton karıştırıcı ile mücehhez taşıtlar, yol süpürmeye mahsus arabalar, tohum, gübre, zift, su ve benzerlerini püskürten arabalar, seyyar atölyeler, seyyar radyoloji üniteleri)  [(Yalnız kayıt ve tescile tabi olanlar) (İtfaiye taşıtları hariç)] uygulanacak özel tüketim vergisi oranı %4 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan ÖTV Kanununun 10/1 inci maddesinde, ÖTV'ye ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenebileceği, diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunda belediyeler tarafından iktisap edilecek araçların veya teşvik belgesi kapsamındaki taşıtların ÖTV'den istisna olduğuna dair bir hüküm bulunmamaktadır.

Buna göre belediyeniz tarafından satın alınan ve 87.05 tarife pozisyonunda bulunan özel amaçlı motorlu taşıtlar kapsamına giren vidanjör için  %4 oranında özel tüketim vergisi uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.