Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Pamuk ithalinde teminat uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Aralık 2011

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-754

27/12/2011

Konu

:

Pamuk ithalinde teminat uygulaması

 

         

 

          İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; şirketinizin yurt dışından ithal ettiği pamukların yurtiçinde teslimini gerçekleştirdiğiniz belirtilerek ithalat sırasında ödenecek katma değer vergisi için teminat verilip verilemeyeceği ile bu teminatın pamuk teslimleriniz esnasında uyguladığınız katma değer vergisi tevkifatından doğan iade alacaklarınız ile çözülüp çözülemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

          3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesi uyarınca her türlü mal ve hizmet ithalatı katma değer vergisine tabidir.

          Aynı Kanunun 49 uncu maddesinde Gümrük Kanunu ile diğer kanunlar gereğince gümrük vergisi teminata bağlanarak işlem gören her türlü madde ve kıymetlere ait katma değer vergisinin de aynı usule tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır.

          Söz konusu kanun hükmü uyarınca, ithalattan doğan katma değer vergisine teminat verilebilmesi için Gümrük Kanunu veya ilgili Kanunlarınca aynı ithalat işlemindeki gümrük vergisinin teminata bağlanmış olması gerekmekte olup, gerçekleştirdiğiniz pamuk ithalatından doğan gümrük vergisi için teminat verilip verilemeyeceği hususunda Gümrük İdaresinden bilgi istenilmesi gerekmektedir.

          Gümrük Saymanlığına yatırılan herhangi bir teminat bulunması durumunda ise; katma değer vergisi iade alacağının söz konusu teminata mahsubu konusunda mevzuatta herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

          Öte yandan; iade hakkı doğuran bazı işlemlerden kaynaklanan KDV iade alacaklarının ithalat sırasında uygulanan vergilere inceleme raporu veya teminat aranılmaksızın mahsup imkanı getirilmiş olup, herhangi bir KDV iade alacağınızın bulunması ve KDV Mevzuatında da bu iade alacağınızın ithalde ödenecek vergilere mahsuben iadesine imkan sağlanmış olması durumunda ithalde ödenecek Gümrük Vergilerine mahsup talep edebileceğiniz tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.