Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest bölgeden ithal edilen ürünün teslimi, montajı ve bakım-onarımı hk. PDF Yazdır e-Posta
29 Aralık 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2-2010-14029-04-1184

29/12/2011

Konu

:

Serbest bölgeden ithal edilen ürünün teslimi, montajı ve bakım-onarımı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, İstanbul AHL Serbest Bölgesinde bulunan şubeniz tarafından bir kamu kuruluşuna teslim edilen tıbbi cihazın montajı ile bakım-onarım hizmetlerinin yurtiçinde yerleşik şirketinizce yapılacağı belirtilerek, montaj işlemi ve garanti kapsamında bakım onarım yapılması durumunda ithal edilecek yedek parçalar dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağının bildirilmesi istenilmiştir.

            KDV Kanununun,

            1/1 inci maddesinde Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin,

            1/2 nci maddesinde ise her türlü mal ve hizmet ithalatının

katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Ayrıca, söz konusu maddenin son fıkrasında ithalatın kamu sektörü, özel sektör veya herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından yapılmasının veya herhangi bir şekil veya surette gerçekleştirilmesinin, özellik taşımasının vergilendirmeye tesir etmeyeceği belirtilmiştir.

            Buna göre İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi için Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul AHL Serbest Bölgesinde bulunan şubenizden tıbbi cihaz ithal edilmesi katma değer vergisine tabi olup, söz konusu ithale ait verginin ithalatçısı tarafından gümrük idarelerine ödenmesi gerekmektedir.

            Diğer taraftan, şirketinizce söz konusu tıbbi cihaz için garanti süresi içinde ve garanti belgesi kapsamında bedelsiz sağlanan tamir, bakım ve yenileme hizmetleri, malın bedeli içinde tahsil edilmiş ve vergilendirilmiş olduğundan, bu hizmetler vergiye tabi bulunmamakta olup, bedelsiz sağlanan tamir, bakım ve yenileme hizmetine yönelik olarak yedek parça ithali de Kanunun 16/1-a maddesine göre vergiye tabi değildir.

            Şirketinizin serbest bölgedeki şubenizden tıbbi cihaz ithal eden ve kuruluşlara ifa ettiği montaj, bakım-onarım hizmetlerine ilişkin yapılan bu işlemler dolayısıyla yüklendiği KDV yi ise KDV Kanununun 29/1 inci maddesine göre indirim konusu yapması mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.