Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı satışlarda baz alınacak döviz kuru hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-1-2010-14011-26-1188

30/12/2011

Konu

:

Türkiye'de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı satışlarda baz alınacak döviz kuru hakkında

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, 26/11/2008 tarih ve 27824 sayılı yazı ile şirketinize Türkiye'de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı satışlarda katma değer vergisi ihracat istisnası izin belgesi verildiği belirtilerek, döviz karşılığı satışlarda esas alınacak döviz kuru hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 10 uncu maddesinde, vergiyi doğuran olayın, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi, kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması, anında meydana geleceği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 11/1-a maddesi ile ihracat teslimleri KDV den istisna tutulmuş ve bir teslimin ihracat teslimi sayılmasının şartları Kanunun 12 nci maddesinde belirlenmiştir. Kanunun 11 inci maddesinin 2 numaralı fıkrasında ise, bu madde kapsamındaki istisnaların uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.

KDV Kanununun 11/2 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 61 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile Türkiye'de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı yapılan satışların da ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi uygun görülerek, uygulamanın usul ve esasları belirlenmiştir.

Öte yandan KDV Kanunun "Döviz ile yapılan işlemler" başlıklı 26 ncı maddesinde; "Bedelin döviz ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği andaki cari kur üzerinden Türk parasına çevrilir. Cari kuru belli olmayan dövizlerin Türk parasına çevrilmesine ilişkin esasları Maliye ve Gümrük Bakanlığı belirler." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara özel fatura ile yapılan satışlarda vergiyi doğuran olay, malın teslimi anında veya malın tesliminden önce faturanın düzenlenmesi halinde faturanın düzenlendiği tarih itibariyle gerçekleşeceğinden, döviz karşılığı satışlarda esas alınacak döviz kurunun bu tarihteki Merkez Bankası döviz alış kuru olarak belirlenmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.