Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediyece Alınan Kamyonetin tadilat sonucu itfaiye aracına dönüştürülmesi sonucu Ek ÖTV Ödeyip Ödenmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
31 Temmuz 2012

 

T.C.

MUŞ VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

53849047-ÖTV-1-12

31/07/2012

Konu

:

Belediyece Alınan Kamyonetin tadilat sonucu itfaiye aracına dönüştürülmesi sonucu Ek ÖTV Ödeyip Ödenmeyeceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, Devlet Malzeme Ofisi tarafından Belediyenize teslim edilen Ford Cargo 1826 (4X2) DC 2011 model aracın kayıt ve tescil edilmeden önce yapılan tadilat sonucu itfaiye aracına dönüştürüldüğü belirtilerek, trafik tescil işlemlerine esas olmak üzere bu aracın ÖTV'den muaf olduğuna ilişkin görüş verilmesi talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır. Kanun kapsamına giren mallar Kanuna ekli listelerde Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan gümrük tarife istatistik pozisyonları itibariyle yer almaktadır.

             Kanuna ekli (II) sayılı listede (G.T.İ.P) numaraları itibariyle belirlenen motorlu taşıt araçları ÖTV kapsamına alınmıştır. Bu listedeki 87.05 tarife pozisyonunda "Özel amaçlı motorlu taşıtlar (insan veya eşya taşımak üzere özel olarak yapılmış olanlar hariç) (tamir araçları, vinçli taşıtlar, itfaiye taşıtları, beton karıştırıcı ile mücehhez taşıtlar, yol süpürmeye mahsus arabalar, tohum, gübre, zift, su ve benzerlerini saçan arabalar, atölye arabaları, radyoloji cihazları ile donatılmış arabalar gibi) [(Yalnız kayıt ve tescile tabi olanlar ) (itfaiye taşıtlar hariç)]" açıklamasının yer alması nedeniyle, bu pozisyonda yer alan araçlardan su ve benzerlerini saçan arazöz tipi arabalar ÖTV kapsamına girmekte, itfaiye taşıtları ise ÖTV kapsamına girmemektedir.

            Öte yandan  1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 8.7.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (15.3.1.) bölümünde, kayıt ve tescil edilmeden önce tadilat yapılan araçların ilk iktisabında vergilendirilmesine yönelik  açıklamalar yapılmıştır. Buna göre  Kanuna ekli (II) sayılı listede  yer alan araçların motorlu araç ticareti yapanlardan satın alınıp, satın alındığı şekliyle trafiğe kayıt ve tescil ettirilmeden önce tadilat yapılmak suretiyle  farklı G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan veya aynı tarife pozisyonunda olmakla birlikte farklı oranda ÖTV'ye tabi araç imal edilmesi ve bu şekilde imal edilen aracın teslimi, kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi halinde ÖTV beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

            Yukarıda yapılan açıklamalara göre, Devlet Malzeme Ofisi tarafından verilen 2A numaralı ÖTV beyannamesinde  itfaiye aracı olduğu belirtilen aracın, anılan kurum tarafından itfaiye aracı olarak tadil ettirilmek suretiyle belediyenize teslim edilmiş olması halinde, bu şekilde kayıt ve tescil edilen araç için ÖTV aranılmayacağı tabiidir. Sözü edilen aracın 87.04 tarife pozisyonundaki şasi kamyon olarak % 4 oranında ÖTV beyan edilmek suretiyle belediyenize teslim edilmiş olması ve belediyeniz tarafından itfaiye aracına dönüştürüldükten sonra kayıt ve tescil ettirilmesi halinde de kayıt ve tescil işleminde ÖTV aranılmayacaktır.

            Ancak sözü edilen aracın Devlet Malzeme Ofisinden itfaiye aracı olarak satın alındıktan sonra bu şekilde kayıt ve tescil ettirilmeden önce belediyeniz tarafından arazöze çevrilmesi ve arazöz olarak kayıt ve tescil ettirilmesi halinde, kayıt ve tescilden önce 2A numaralı ÖTV beyannamesi verilmek suretiyle emsal bedel üzerinden ÖTV beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.