Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Minibüse özürlü lifti monte edilmesi durumunda ÖTV farkı aranılıp aranılmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Aralık 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV15-3232

18/12/2012

Konu

:

Minibüse özürlü lifti monte edilmesi durumunda ÖTV farkı aranılıp aranılmayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, M2 sınıfında bulunan 13+1 kişilik minibüsün 7 adet koltuğu sökülerek, N2 sınıfı 6+1 kişilik yanları camlı kapalı kasalı kamyonet tadil edildiği belirtilerek, ÖTV farkının hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunulmuştur.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılılistedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur. ÖTV kapsamına giren diğer mallarda olduğu gibi, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlar da Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki G.T.İ.P numaraları itibariyle tanımlanmıştır. Bu nedenle ÖTV kapsamına giren araçlar G.T.İ.P. numaraları itibariyle tanımlanmakta ve buna göre vergilendirilmekte olup, Karayolları Trafik Kanunu veya diğer mevzuatlara göre yapılan tanımlar ÖTV uygulamasında göz önüne alınmamaktadır.

            Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.02 tarife pozisyonunda 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yer almaktadır. Bunlardan şoför dahil 10 ila 15 kişi taşıma kapasiteli olan minibüslerde uygulanacak ÖTV oranı % 9 olarak tespit edilmiştir.

            Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda ise binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar yer almakta olup, şoför dahil 9 kişiye (9 kişi dahil) kadar insan taşımak üzere imal edilmiş araçlar bu gruptadır.

            ÖTV Kanunu eki (II) sayılı listedeki 87.03 tarife pozisyonunda yer alan araçlarda uygulanacak ÖTV oranları, 2011/2304 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir.

Yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi (Yolcu taşıma kapasitesi sürücü dâhil toplam yolcu sayısının 70 kilogramla çarpılması suretiyle hesaplanır. Bu hesaplamada koltuk olmasa dahi, koltuk montajı için bulunan sabit tertibatlar da koltuk olarak dikkate alınır) istiap haddinin (bir aracın güvenle taşıyabileceği sürücü ve yolcu dâhil toplam yük ağırlığı) % 50'sinin altında olan motorlu araçlardan (bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç)

 

       İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 cm³'ün altında olanlar

 

15

       İstiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 cm³'ün altında olanlar

 

15

       Sadece elektrik motorlu olanlar

10

- Sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlardan

        Motor silindir hacmi 3200 cm³'ü geçmeyenler

        Sadece elektrik motorlu olanlar

 

15

10

-Diğerleri

 

        Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler

37

        Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenler

80

        Motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenler

130

            Yukarıda yer alan listeye göre, şoför dahil 7 kişi taşıyan aracın yolcu taşıma kapasitesinin (7x70=490kg), istiap haddinin %50'sinin (1479/2=739.5 kg) altında olması, ancak motor silindir hacminin 3199 cm3 olması nedeniyle 87.03 tarife pozisyonundaki "Diğerleri" grubunda değerlendirilerek % 130 oranında ÖTV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

            ÖTV Kanununun 4/1-b maddesine göre verginin mükellefi, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir. Kanunun 2/1-d maddesinde motorlu araç ticareti yapanlar; (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanları imal, inşa veya ithal edenler, fabrika, ana bayi, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler olarak tanımlanmıştır.

            Bu hükümlere göre, ÖTV mükellefi olan motorlu araç ticareti yapanlar tarafından ilk iktisap kapsamında teslim edilen araçlar için (II) sayılı listedeki G.T.İ.P. numarası itibariyle tespit edilen oranda ÖTV beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

            Kayıt ve tescile tabi araçları satın alarak, kayıt ve tescil ettirmeden önce bir başka araca dönüştürenlerin, dönüştürdükleri araçları ilk iktisap kapsamında kullanmaları, aktife almaları veya adlarına kayıt ve tecil ettirmeleri de ÖTV'ye tabi olacaktır. Konuyla ilgili açıklamaların yapıldığı 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 15.3.1 bölümünde, ÖTV ödeyerek satın aldığı araçları kayıt ve tescil ettirmeden önce bir başka araca dönüştürenlerin, bu şekilde dönüştürdükleri araçları kullanmaları, aktife almaları veya adlarına kayıt ve tescil ettirmeleri halinde ÖTV beyanı ve ödemelerine ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

            Öte yandan ÖTV Kanununun 15/2-b maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 veya 87.04 ("Diğerleri" grubu hariç) tarife pozisyonlarında yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Bu açıklamalara göre, motorlu araç ticareti yapanlardan 87.02 tarife pozisyonunda % 9 oranında ÖTV beyan edilmek suretiyle satın alınan minibüsün, kayıt ve tescilinden önce veya kayıt ve tescil edildikten sonraki beş yıl içinde tadilat yapılmak suretiyle 87.03 tarife pozisyonundaki bir araca dönüştürülmesi halinde, 87.03 tarife pozisyonundaki araç için yukarıda belirtildiği şekilde % 130 oranında ÖTV beyan edilmesi ve % 9 oranında ÖTV mahsup edilmek suretiyle aradaki farkın ödenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.