Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV'de İndirimli Teminat Uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
06 Ekim 2015

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

84974990-135[8-2012 /7]-194

06/03/2013

Konu

:

ÖTV'de İndirimli Teminat Uygulaması.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanız tarafından yurt dışından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 2710.11.90.00.11 G.T.İ.P. numaralı  "Diğer solventler" ile 3403.99.00.00.00 G.T.İ.P. numaralı   "(Yağlama müstahzarları) Diğerleri" isimli malların ithalatının gerçekleştirildiği ve söz konusu mallara ait ÖTV tutarlarının herhangi bir tecil-terkin uygulamasına tabi tutulmadığı, gümrük idaresine herhangi bir talep ve taahhütname verilmeden  ithal edilen bu malların (I) sayılı listede yer almayan ve ÖTV' ye tabi olmayan malların imalinde kullanıldığı ya da satışa konu edildiği dönemde ÖTV' lerinin beyan edilerek ödendiği belirtilerek, bu durumda bahse konu mallar için ithalat sırasında ödenen teminatın çözüm işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği hususunda Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            ÖTV Kanununun 1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dâhil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV' ye tâbi tutulmuştur. Söz konusu Kanunun 2/1-e maddesinde teslim tanımlanmış, 2/3-a maddesinde ise vergiye tâbi malların, vergiye tâbi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim hükmünde olduğu hükme bağlanmıştır.

            Kanunun 3 üncü maddesine göre, (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olay yurt içi teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana gelmekte olup, bu malların ithali sırasında ÖTV açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmemektedir.

        ÖTV Kanununun 4/1-a maddesinde ise Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan mallar açısından verginin mükellefinin bu malları imal ve ithal edenler ile bu malların ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu belirtilmektedir.

         Kanunun 16/4 üncü maddesi hükmünce, (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınmaktadır.

            Diğer taraftan, ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi ile düzenlenen tecil-terkin uygulamasının usul ve esasları, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (9.1.) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (3.) bölümünde açıklanmıştır. Bununla birlikte, 8/10/2012 tarihli ve 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesi ile tecil-terkin uygulamasına son verilmiştir.  

            Öte yandan; 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (16.4./j) bölümünde, "İthal edilen malların yukarıda bentler halinde sayılan teslimlerin dışında yapılacak yurtiçi teslimlerinde; bu teslimlerle ilgili hesaplanan ÖTV' nin beyanı üzerine, vergi dairesince (EK:12) bilgi formu düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderilecektir. Gümrük idaresince, bu formdaki beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

          Yukarıda yer alan düzenlemeler çerçevesinde, 2012/3792 sayılı Kararnamenin yürürlük tarihi olan 9/10/2012 tarihinden önce yürürlükte olan tecil-terkin uygulaması seçimlik bir hak olup, ilgili dönemde bu haktan yararlanmak isteyenlerin ÖTV mevzuatında belirlenen usul ve esaslara uyma zorunlulukları bulunmaktadır.

            Bu bağlamda, özelge talebinize konu olayda firmanız tarafından bu seçimlik hakkın kullanılmamış olduğu anlaşıldığından, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği'nin (16.4./j) bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde yapıldığı ifade edilen teslimlere ilişkin yürürlükte olan vergi tutarları üzerinden hesaplanan ÖTV 'nin beyan edilerek ödenmiş olması üzerine, bağlı bulunduğunuz vergi dairesince (EK:12) bilgi formu düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderileceği ve ilgili gümrük idaresince, bu formdaki beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işleminin YMM üretim raporuna gerek kalmaksızın gerçekleştirileceği tabiidir.

            Bilgilerinize rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.