Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen ruhsatın "1. Sınıf Gayrisıhhi Müessese Ruhsatı" olarak kabul edilip edilmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Temmuz 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 01.MADDE GENEL-1019

10/07/2013

Konu

:

Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen ruhsatın "1. Sınıf Gayrisıhhi Müessese Ruhsatı" olarak kabul edilip edilmeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; ....... Vergi Dairesi Müdürlüğünden "L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi" almak için talepte bulunduğunuz, ibraz ettiğiniz belgelerin Dairelerince tetkiki neticesinde; 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde belirtilen gayrisıhhi müessese ruhsatının belgeler içinde yer almadığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden alınan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı"nın ilgili tebliğde sayılan belgeler kapsamında değerlendirilemeyeceği hususlarının tarafınıza bildirildiği belirtilerek, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7 nci maddesinde gayrisıhhi müesseseleri ruhsatlandırma yetkisinin Büyükşehir Belediyesinde olduğu, almış olduğunuz İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatında işyeri sınıfı olarak 1 inci sınıf gayrisıhhi müessese ibaresinin yer aldığı, 10/8/2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre de 1 inci sınıf gayrisıhhi müesseseler için bu belgeden başka ruhsat verilmediği ifade edilmekte ve ibraz ettiğiniz bu belgenin 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde belirtilen 1 inci sınıf gayrisıhhi müessese ruhsatı olarak kabul edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12/2-a maddesi ile Bakanlar Kurulu, topluca veya ayrı ayrı olmak üzere, (I) sayılı listede yer alan mallar için uygulanan maktu vergi tutarlarını, her bir mal itibariyle en yüksek vergi tutarının yarısına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, bu sınırlar içinde mal cinsleri, özellikleri, kullanım yerleri veya ithalatın şekline göre farklı tutarlar tespit etmeye yetkili kılınmıştır.

            Bu yetkiye istinaden 27/2/2010 tarihli ve 27506 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5/5/2010 tarih ve 2010/135 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesi ile 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 2711.19.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı "Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (L.P.G.) Diğerleri"nin, aerosol üretiminde kullanılmak üzere tesliminde ÖTV tutarı sıfır olarak belirlenmiş olup, söz konusu Kararnamenin uygulama usul ve esasları ise 24 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

          18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin yayınlandığı tarihten itibaren kararname kapsamında aerosol üretiminde kullanılmaya uygun standardize edilmiş L.P.G.'yi, yalnızca "L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi"ni haiz üreticiler satın alabilecek veya ithal edebileceklerdir.

          Bu kapsamda bahse konu Genel Tebliğinin (2.1.) bölümünde yer alan açıklamalar uyarınca söz konusu belgeyi almak isteyen üreticilerin; müracaat tarihinde vadesi geçtiği halde ödenmemiş gelir vergisi ve/veya kurumlar vergisi ile katma değer vergisi (KDV) borcunun bulunmaması, şahıs işletmelerinde işletme sahibinin, adi ortaklıklarda ortaklardan her birinin, diğer şirketlerde ise yönetim kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin %10'undan fazlasına sahip olanların affa uğramış olsalar dahi, hırsızlık, emniyeti suistimal, dolandırıcılık, yalan yere şahadet, yalan yere yemin, suç tasnii, iftira, irtikap, rüşvet, ihtilas cürümlerinden biri dolayısıyla hapis cezası veya 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna muhalefetten mahkum olmamaları, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan hükümlü bulunmamaları gerekmektedir.

            Bu şartları haiz üreticiler söz konusu izin belgesini alabilmek için, aşağıdaki belgelerin aslı ya da noter onaylı örneklerini ekleyecekleri bir dilekçe ile KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine müracaat edeceklerdir.

            - Sanayi sicil belgesi,

            - Aerosol üretiminde hammadde olarak L.P.G. kullanıldığını belirtir kapasite raporu,

            - İşletmenin aerosol üretimini gerçekleştirebileceğini gösterir resmi makamlar tarafından verilmiş belge (1 inci veya 2 nci Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı, İşletme Belgesi ya da Gelir İdaresi Başkanlığınca kabul edilebilecek diğer belgeler).

            Buna göre, ilgili vergi dairesi söz konusu müracaat üzerine; Tebliğin (2.2.) bölümünde açıklanan kontrol ve tespitler sonucunda gerekli şartların varlığı halinde üreticiye "L.P.G. Satın Alma İzin belgesi"ni düzenleyecektir.

            Üreticilerin, müracaat tarihinde gerekli olan şartları taşımadığının sonradan anlaşılması veya L.P.G. satın alma izin belgesi aldıktan sonra söz konusu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartlardan bir ya da birkaçını ihlal etmeleri halinde, L.P.G. satın alma izin belgesi ilgili vergi dairesi tarafından iptal edilmek suretiyle üreticiler vergi incelemesine sevk edilecek ve aynı gün içinde dağıtıcılara da bildirilmek üzere konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığına bilgi verilecektir.

            Bu bağlamda, bahse konu Genel Tebliğde sadece ismen belirlenmiş olan belgelerin dışında bir belge belirtilmediğinden, 5216 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ve ilgili yönetmelik kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinden "1 inci Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı" adıyla ayrı bir belge alınmasının söz konusu olmaması nedeniyle, adı geçen Belediyeden alınan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı"nda işyeri sınıfı olarak "1 inci Sınıf Gayri Sıhhi Müessese" ibaresinin yer alması sebebiyle söz konusu belgenin ilgili tebliğde sayılan belgeler kapsamında, "1 inci Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı" yerine kabul edilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması uygun görülmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.                                                                                                    (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.