Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV ödenerek satın alınan şasi kamyon üzerine damper monte edilmek suretiyle damperli kamyon haline getirilerek ihraç edilen aracın alımında ödenen ÖTV'nin iadesi hk. PDF Yazdır e-Posta
11 Temmuz 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

84412373-135[5./2012-4830]-65

11/07/2013

Konu

:

ÖTV ödenerek satın alınan şasi kamyon üzerine damper monte edilmek suretiyle damperli kamyon haline getirilerek ihraç edilen aracın alımında ödenen ÖTV'nin iadesi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, tekerlekli araç için yarı römork imalatı (sal kasa, damper, konteynır taşıyıcı, tenteneli rulo havuzlu, çöp transfer, tanker yarı römork) faaliyeti ile iştigal ettiğiniz, ... yetkili bayi olan ... 'den ÖTV ve KDV ödeyerek satın aldığınız ... kamyon üzerine firmanızın imal etmeyip başka firmadan satın aldığı damperin monte edilerek Irak'a ihraç edildiği, söz konusu araçlar için ödediğiniz ÖTV'nin iadesi ile ilgili düzenlenen Yeminli Müşavir Raporuna istinaden bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden iade talebinde bulunduğunuz, ancak ilgili dairenin ihraç ettiğiniz araçlar için ödenen ÖTV'nin iadesinin  mümkün bulunmadığı firmanıza  bildirildiğinden, ihraç ettiğiniz araçların alımında ödediğiniz ÖTV'nin iadesi ile ilgili  özelge verilmesi talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5/1. maddesiyle, Kanuna ekli listelerdeki malların ihracat teslimleri; teslimin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması şartlarıyla ÖTV'den istisna edilmiştir. Kanunun 5/2. maddesinde ihraç edilen malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen özel tüketim vergisi ihracatçıya iade edileceği, Maliye Bakanlığının, ihraç edilen mallara ait verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

            Konu ile ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (5.1.2) bölümünde, ÖTV uygulanan malların ihraç edilmesi halinde;

            - İhracatçı adına düzenlenen ve üzerinde ÖTV'nin gösterildiği fatura veya benzeri belge, ihraç edilen malların ithal edilmiş olması halinde ise ithalatta düzenlenen gümrük beyannamesi ve verginin ödendiğini gösteren gümrük makbuzunun,

            - İhraç edilen mala ait gümrük beyannamesinin,

            - İhraç edilen mala ilişkin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen faturanın,

            ihracatçının KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine ibrazı üzerine, ilgili vergi dairesince ihraç edilen mala ait ÖTV'nin, mükellefi tarafından bağlı olduğu vergi dairesine (ithalatta gümrük idaresine) ödendiğinin teyidi alınmak suretiyle ödenen ÖTV'nin iade edilebileceği belirtilmiştir.

            Bu hükümlere göre Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçları ÖTV ödeyerek ilk iktisabını yapanların, söz konusu aracı aynen ihraç etmeleri halinde, ödenen ÖTV'nin 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (5.1.2.) bölümünde yapılan açıklamalar kapsamında nakden veya mahsuben iadesi mümkün bulunmaktadır.

            Ancak dilekçenizde belirtildiği şekilde, ÖTV ödenerek satın alınan şasi kamyon üzerine damper v.s. üst yapılar monte edilmek suretiyle ihraç edilmesi halinde, ihraç edilen aracın şasi kamyon kısmı için  ödenen ÖTV'nin iadesi mümkün bulunmamaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.