Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
I sayılı listenin B cetvelinde yer alan bir malın aynı cetvelde ve ÖTV tut. düş. ol.bir mal.im. kullanılması hk. PDF Yazdır e-Posta
19 Aralık 2013

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

93767041-135[9-2012/10]-205

19/12/2013

Konu

:

I sayılı listenin B cetvelinde yer alan bir malın aynı cetvelde ve ÖTV tut. düş. ol.bir mal.im. kullanılması.

 

         

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, şirketinizin 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan white spirit isimli mal ile yine bu cetvelde yer alan bazı katkı maddelerini 2.2985 TL/kg ödeyerek satın aldığı, satın alınan bu malların Petrol Piyasası Kanununun 2 nci maddesinde yer alan ve ÖTV tutarı 1,3007 TL/kg olan madeni yağların imalatında kullanıldığı ifade edilerek 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar çerçevesinde iade talebinde bulunmanızın mümkün olmaması nedeniyle imalata giren mallar için yüklenilen verginin tamamının indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

            ÖTV Kanununun 9 uncu maddesi hükmünce, vergiye tabi malların yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen vergi, Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilebilmektedir. Söz konusu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (14.) bölümünde açıklanmıştır.

            Bu düzenlemeler uyarınca, ÖTV mükelleflerinden vergisi ödenerek satın alınan bir malın aynı listede yer alan başka bir malın imalinde kullanılması halinde, üretimde kullanılan mal için ödenen ÖTV tutarının üretilen mal üzerinden hesaplanan ÖTV tutarından indirilebilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak ÖTV ödenerek satın alınan malların vergiye tabi bir başka malın imalinde kullanılması sonucu, ödenen verginin tahsil edilen vergiden indirilememesi durumunda ise indirilmeyen vergi iade edilmemekte, maliyet unsuru olarak dikkate alınmaktadır.

            Diğer taraftan söz konusu maddede yer alan indirim uygulamasından yararlanılabilmesi için imal edilerek teslim edilen malın ÖTV'sinin beyan edilmesi gerekmektedir. Bu durumda imal edilen mallardan stoklarda bulunanlarına isabet eden ÖTV'nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca imal edilen malın istisna kapsamında teslim edilmesi halinde bu malın imalinde kullanılan mallar için yüklenilen ÖTV'nin indirim konusu yapılamayacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.