Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ekspertiz raporlarının mahsup talep edilen her bir dönem için yeniden düzenlenip düzenlenmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 12. MADDE-899

14/04/2014

Konu

:

Ekspertiz raporlarının mahsup talep edilen her bir dönem için verilip verilmeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetveldeki vergi tutarları uygulanarak satın alınan malların 8/10/2012 tarihli ve 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında imalatta kullanılması ile ilgili olarak yapılacak olan iade taleplerinde, talep dilekçesine eklenmesi zorunluluğu bulunan ekspertiz raporlarının, üç veya altı aylık dönemler halinde verilip verilemeyeceği konusunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            8/10/2012 tarihli ve 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında, 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, imalatçılar tarafından imalatta kullanılmaları halinde vergi tutarlarının indirimli uygulanmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

            Söz konusu Kararnamede düzenlenen indirimli vergi uygulamalarından kaynaklanan vergi farklılaştırmalarının alıcılara iade yöntemi ile uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar ise 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde yer almaktadır.

            Bahse konu Tebliğin "İade Uygulaması" başlıklı 4 üncü bölümünde, ÖTV iade taleplerinin nasıl yerine getirileceği açıklanmıştır. Ayrıca Tebliğin (4.1.2) bölümünde mahsup dilekçesine eklenmesi gereken belgelerin neler olduğu sayılmış, (4.2.2.) bölümünde ise nakden iade taleplerinin işleme konulması için (4.1.2.) bölümünde belirtilen belgelerin de tamamlanması gerektiği ifade edilmiştir.

            Sözü edilen iade talep dilekçesine eklenmesi gereken belgeler arasında, imal edilen mallarda ne kadar iadeye konu ÖTV'ye tabi mal kullanılması gerektiğine ve zayi miktarına ilişkin ilgili kuruluşlardan alınan ekspertiz raporları ile bu ekspertiz raporlarına göre imalatta kullanılan miktarın uygunluğuna dair hesaplamaları içeren tablo da yer almaktadır.

            Buna göre, aynı imalat konusuyla ilgili olmak üzere ilgili kuruluşlardan alınan söz konusu ekspertiz raporlarının iade talebine konu her bir dönem için geçerlilik süresi boyunca kullanılması mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.