Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Plastik conta ve granül imalinde kullanılmak üzere satın alınan white oil için ödenen ÖTV'nin 25 Seri No'lu Tebliğe göre iadesi hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 8-883

14/04/2014

Konu

:

Plastik conta ve granül imalinde kullanılmak üzere satın alınan white oil için ödenen ÖTV'nin 25 Seri No'lu Tebliğe göre iadesi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin B cetvelinde yer alan 2710.19.85.00.00 G.T.İ.P. numaralı beyaz yağlar isimli malın 9/10/2012 tarihli ve 2012/3792 sayılı Kararname kapsamında plastik conta ve granül isimli malın imalinde kullanılması halinde iade alınıp alınamayacağı ile iade alınması durumunda iade işlemlerinin nasıl yapılacağı hususlarında Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, imalatçılar tarafından imalatta kullanılmaları halinde vergi tutarlarının indirimli uygulanmasına yönelik 8/10/2012 tarihli ve 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 9/10/2012 tarihli ve 28436 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kararname ile ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, alıcı imalatçılar (sanayi sicil belgeli imalatçılar) tarafından imalatta kullanılmaları halinde vergi tutarlarının iade yöntemi ile indirimli uygulanması sağlanmıştır.

            Bahse konu Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde imalatçılar tarafından kullanılması halinde, imalatta kullanılan mallar için bahse konu maddede G.T.İ.P. numaraları itibariyle karşılarında gösterilen oran ile daha önce uygulanan vergi tutarının çarpılması suretiyle hesaplanan vergi tutarlarının uygulanacağı, 2 nci maddesinde ise (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, aynı cetvelde yer alan vergi tutarı daha düşük malların imalinde imalatçılar tarafından kullanılması halinde, bu mallar için imal edilen malın tabi olduğu ÖTV tutarının uygulanacağı öngörülmüştür. Ayrıca söz konusu maddelerde 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 2 nci maddesinde yer alan madeni yağ tanımına giren mallar ile bu kapsamda kullanılan diğer malların imal edilmesi halinde bu kapsamdaki imalatlar için Kararname eki Kararın 1 inci ve 2 nci maddeleri hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmiştir.

            Aynı Kararnamenin gerekçesinde ise "ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların; kullanım yerlerine bağlı olarak sanayi sicil belgesini haiz imalatçılar tarafından sanayide girdi olarak kullanılması halinde maliyetlerinin azaltılması suretiyle sanayicilerin teşvik edilmesi amacıyla vergi farklılaştırmasına gidilmektedir. İmalatçıların imalatlarında kullanmak üzere satın aldıkları ÖTV'ye tabi malların alışlarında ödedikleri ÖTV tutarlarının bu Kararnamede belirlenen tutarı aşan kısımlarının iade edilmesine imkan sağlanmaktadır. Ancak 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan madeni yağlar ile bu kapsamda kullanılan diğer malların yine bu Kanunun aynı maddesinde tanımlanan akaryakıtlara karıştırılmasının veya akaryakıt olarak kullanılmasının engellenmesi amacıyla bu kapsamdaki imalatlar bu Kararnamenin 1 inci ve 2 nci maddeleri kapsamı dışında bırakılmaktadır." ifadesine yer verilmiştir.

            Söz konusu Kararnamede düzenlenen indirimli vergi uygulamalarından kaynaklanan vergi farklılaştırmalarının alıcılara (sanayi sicil belgeli imalatçılara) iade yöntemi ile uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar 11/10/2012 tarihli ve 28438 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde yer almaktadır.

            Yukarıda yer alan düzenlemeler çerçevesinde, temelde sanayi girdisi olarak kullanılan ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların (solventler ve madeni yağlar gibi) yasadışı olarak piyasada bilinen adıyla 10 numara yağ olarak ilgili mevzuata aykırı şekilde akaryakıt ürünlerine karıştırılmak veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılmak suretiyle vergi kaybına neden olmasının önüne geçilmesi amacıyla 5015 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde tanımlanan madeni yağların imalatı ile madeni yağ imalatı olmamasına rağmen akaryakıtlara karıştırılabilen veya akaryakıt olarak kullanılabilen diğer malların imal edilmesi halinde bu kapsamdaki imalatlar için söz konusu Kararnamenin 1 inci ve 2 nci maddeleri hükümleri uygulanmayacaktır.

            Bu bağlamda ilgide kayıtlı özelge talep formunuzda ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin B cetvelinde yer alan 2710.19.85.00.00 G.T.İ.P. numaralı maldan imal edildiği belirtilen plastik conta ve granül isimli malın G.T.İ.P. numarası itibarıyla bahsi geçen Kararname eki Kararın gerekçesinde de belirtildiği üzere madeni yağ veya madeni yağ olmamasına rağmen akaryakıtlara karıştırılabilen veya akaryakıt olarak kullanılabilen mallar arasında yer almaması durumunda söz konusu malın imalatı için iade yapılması mümkün bulunmaktadır.

            Diğer taraftan iadeyle ilgili işlemlerin 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirileceği tabiidir.                  

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.