Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Damga Vergisi PDF Yazdır e-Posta
14 Kasım 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG:658-717

14/11/2010

Konu

:

Damga Vergisi

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçeniz ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin Suudi Arabistan'da bulunan şubesinin müteahhitlik hizmetleri ile ilgili olarak Suudi Arabistan'da bulunan ... 'tan yurt dışında kullanılmak üzere temin edeceği kredi için şirketinizin kefalet verdiği belirtilerek, bu işlemler dolayısıyla imzalanan "Şirket Garantisi" başlıklı kağıdın tercümesinin tasdik işlemi esnasında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.            

           Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu,  yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye'de  bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerine devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananların ödeyeceği; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olacağı hükme bağlanmıştır.

            Mezkur Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün 23 numaralı fıkrasında  "Bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kâğıtlar ile bu kâğıtlar üzerine konulacak şerhler (kredilerin kullanımları hariç)."in damga vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

             Söz konusu Kanun hükmü ile ihracat kredisi, yatırım kredisi, konut kredisi ve benzeri herhangi bir kredi ayrımına gidilmeksizin, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılan kredilerin temini ve geri ödenmesine ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar ve bu kağıtlar üzerine konulan şerhler istisna kapsamına alınarak, reel sektörün bankacılık kesiminden sağladığı kaynakların maliyetinin düşürülmesi amaçlanmaktadır.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yurt dışında faaliyette bulunan şirketiniz şubesinin yurt dışı kredi kuruluşu olan  ... dan kullanacağı kredi için şirketiniz ile ...   arasında imzalanan "Şirket Garantisi" başlıklı kağıdın, Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/23 bölümü kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.  

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.