Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araçlardaki reklam alanlarının kiralanmasına ilişkin düzenlenen sözleşmenin damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
19 Aralık 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.41.15.01-DV-2011/1-204

19/12/2011

Konu : Araçlardaki reklam alanlarının kiralanmasına ilişkin düzenlenen sözleşmenin damga vergisi hk.

 

İlgi :   ... tarihli özelge talebiniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ticari araçlarda reklam bulundurulması amacıyla reklam alanı kiralanması işi için, Şirketiniz ile ... Koop. ve ... Koop. arasında imzalanan Reklam Alanı Kira Sözleşmesinin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların Damga Vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 5 inci maddesinde, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshasının ayrı ayrı aynı miktar ve nispette damga vergisine tabi olduğu; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükümleri yer almaktadır.

Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle İlgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin, A/2 fıkrasında ise mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden kira mukavelenamelerinin damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere nispi damga vergisi oranları, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için binde 8,25, I/A-2 fıkrasındaki kağıtlar için binde 1,65 olarak belirlenmiştir.

İlgide kayıtlı özelge talebiniz ekinde yer alan "Ticari Araçlarda Reklam Bulundurulması Amacıyla Reklam (Araç Karoserlerinin) Kiralanması İşi Sözleşmesi" başlıklı kağıdın incelenmesinden, söz konusu sözleşmede tarafların yükümlülükleri ile reklamların takılmasında uyulacak esasların belirlendiği; 4 üncü maddesinde, her iki kooperatiften toplam 348 adet ticari aracın karoserinin reklam alanı olarak 5 (beş) yıllığına kiralandığı; 5 inci maddesinde, ticari araçların dış ve iç alanlarında yapılacak reklamların yapıldığı yerler itibarıyla yıllık kira bedellerinin tespit edildiği, 6 ncı maddesinde, araç sahipleri ile ayrıca 1 (bir) yıllık sözleşme yapılacağı anlaşılmış olup sözleşmede birim fiyatlar belli olmasına rağmen hangi aracın hangi bölgesine reklam verileceği belli olmadığından, bu hükümlere göre sözleşmeye ait belli paranın belirlenmesi mümkün değildir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, belli para içermediği anlaşılan söz konusu sözleşme damga vergisine konu teşkil etmeyecektir. Ancak düzenlendiği anda belli parayı ihtiva etmemekle birlikte, sözleşme düzenlendikten sonra bedelin belirlenerek söz konusu sözleşmeye şerh konulması ya da kağıda ait belli parayı gösteren ve ilk kağıda atıf yapan yeni bir kağıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kağıdın/şerhin damga vergisine tabi tutulacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü