Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimleri PDF Yazdır e-Posta
04 Eylül 2015

Image

6331 sayılı Kanun’un 14' üncü maddesinde; 

- İşveren, iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını ise öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü, 

- Sağlık hizmet sunucuları kendilerine intikal eden iş kazalarını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün, 

içinde kuruma bildirmekle yükümlü kılınmış, anılan Kanun’un 26’ncı maddesinde söz konusu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere idari para cezası uygulanacağı öngörülmüş, uygulanacak idari para cezası miktarı da işyerinde çalışan sigortalı sayısına ve işyerinin tehlike sınıfına göre farklılaştırılmıştır.

23/04/2015 tarihinden sonra (bu tarih dahil)  meydana gelen iş kazası veya sağlık hizmet sunucuları tarafından konulan meslek hastalığı tanısı nedeniyle 6331 sayılı Kanun’un 14’üncü maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezalarına ilişkin iş ve işlemler Kurum tarafından, bu tarihten önceki durumlara ilişkin iş ve işlemler ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince sonuçlandırılacaktır.

6331 sayılı Kanun hükümlerinin hangi işlere ve işyerlerine uygulanacağı Kanun’un 2’nci maddesinde düzenlenmiştir. Kanun’un 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan çırak ve stajyer öğrenciler ve aynı maddenin (e) bendi kapsamındaki İş-Kur kursiyerlerinin staj gördükleri sırada iş kazası geçirmeleri veya meslek hastalığına tutulmaları halinde bildirimleri, söz konusu  kişilerin işverenleri tarafından yapılacak ve yükümlülüğün süresinde yerine getirilmemesi durumunda idari para cezaları işverenlerine uygulanacaktır.

İdari para cezası uygulanması aşamasında aynı vakadan dolayı iş kazasına uğrayan birden fazla sigortalı olması durumunda, her bir sigortalı için yapılması gereken bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene, sigortalı başına idari para cezası uygulanmayacak, iş kazası vaka bazında değerlendirilerek tek ceza uygulanacaktır. 

Ancak, aynı işyerinde aynı günde birden fazla iş kazası olması halinde her bir vaka için bu Genelge’nin "4.3. İdari Para Cezası Tutarları" başlıklı bölümünde belirtilen hükümler uygulanacaktır.

Genelge’ de iş kazası ve meslek hastalıklarının bildirimi, bildirim süreleri, bildirim şekli, bildirimlerin süresinde ve usulüne göre yapılmaması durumunda kesilecek idari para cezaları, İş-Kur kursiyerlerine ilişkin düzenleme ve emzirme ödeneği ile ilgili açıklamalarda bulunulmuştur. KPMG

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.