Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İl Özel İdaresi ile Yurt Binası ve Lise Spor Salonu yapımı işine ilişkin düzenlenen sözleşmenin 5302 ve 222 sayılı Kanunlar kapsamında damga vergisi ve harçtan istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Ağustos 2012

 T.C.

ERZİNCAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı   : B.07.4.DEF.0.24.10.00-10/2011/Damga ve Harç Muafiy-9

10/08/2012

Konu : İl Özel İdaresi ile Yurt Binası ve Lise Spor Salonu yapımı işine ilişkin düzenlenen sözleşmenin 5302 ve 222 sayılı Kanunlar kapsamında damga vergisi ve harçtan istisna olup olmadığı hk.

                       ...

İlgi :   ... tarih ve bila sayılı özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... İl Özel İdaresi tarafından ihalesi yapılan ... Ltd. Şti. uhdesinde kalan ... 100 Kişilik Yurt Binası ve ... Lisesi Spor Salonu yapımı işine ilişkin düzenlenen sözleşmenin harç ve damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I- Akitlerle ilgili kâğıtlar" başlıklı bölümünün A/l fıkrasında belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında, "Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir." denilmiş, 41 inci maddesinde de, "Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır." hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanunun 42 nci maddesinde ise "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kâğıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin "Noter Harçları" başlıklı I/1 fıkrasında, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kâğıtlardan beher imza için binde 0,60 oranında harç alınacağı hüküm altına alınmıştır. (Bu oran 29/12/2009 tarih ve 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere binde 0,99 olarak yeniden tespit edilmiştir.) Anılan fıkraya ilişkin olarak bütün imzalar için 2011 yılında alınacak harcın toplam miktarının 38,20 TL'den az 19.565,00 TL'den çok olamayacağı, 492 sayılı Kanunun mükerrer 138 inci maddesi gereğince belirlenerek 63 Seri No.lu Harçlar Kanunu Tebliği ile duyurulmuştur.

492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinde, "Özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun "İl Özel İdaresine tanınan muafiyetler" başlıklı 8 inci maddesinde, "İl Özel İdaresinin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmaz malları ile bunların inşa ve kullanımları katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarından muaftır." hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 8 inci maddesi, il özel idaresinin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmaz mallarına ilişkin muafiyetini düzenlenmektedir. Söz konusu maddede il özel idaresinin taraf olduğu kâğıtlar bakımından herhangi bir istisna öngörülmemiştir. Dolayısıyla il özel idaresi tarafından ihale edilen işe ilişkin adı geçen şirketin bir muafiyeti bulunmamaktadır.

Öte yandan, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 83 üncü maddesinde, ilköğretimin bütün gelirlerinin ve 78 inci maddede belirtilen giderlerinin (personel masrafları hariç) her türlü resim ve vergiden muaf olacağı hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla, yurt binaları ve liseler 222 sayılı Kanun kapsamında ilköğretim kurumları arasında sayılmadığından, söz konusu yurt binası ile lise spor salonu yapımına ilişkin İl Özel İdaresi ile adı geçen şirket arasında düzenlenen sözleşmenin bu Kanun kapsamında damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, 222 sayılı Kanunun 83 üncü maddesinde harç istisnası öngörülmemiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, resmi daire olarak damga vergisi ödeme mükellefiyeti bulunmayan ... İl Özel İdaresi ile kişi konumunda bulanan ... Ltd. Şti. arasında düzenlenen söz konusu sözleşmenin, sözleşme bedeli üzerinden 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin 1-1 inci maddesi gereğince nispi harca ve 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası gereğince damga vergisine tabi tutulması ve verginin tamamının kişi konumunda bulunan adı geçen şirket tarafından ödenmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

...

Defterdar V.