Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Alınan vergi, resim ve harç istisnası belgesine istinaden ihale kararı, sözleşme ve hakediş ödemelerinin damga vergisinden istisna olup olmadığı ve yapılan işlemleri vergi dairesine kimin bildireceği hk. PDF Yazdır e-Posta
11 Ağustos 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı   : B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-2509

11/08/2012

Konu : Alınan vergi, resim ve harç istisnası belgesine istinaden ihale kararı, sözleşme ve hakediş ödemelerinin damga vergisinden istisna olup olmadığı ve yapılan işlemleri vergi dairesine kimin bildireceği hk.

....

İlgi ... tarihli özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından şirketiniz adına düzenlenen 26/01/2012 tarihli vergi, resim ve harç istisnası belgesine istinaden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan ihale ile almış olduğunuz "İstanbul Geneli Ana Ulaşım Yol Güzergahlarında Asfalt, Sanat Yapıları ve Yol Yapım, Onarım İşi"ne ilişkin olarak düzenlenen 30/01/2012 tarihli sözleşme, ihale kararı ve hakediş ödemelerinin 1 Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı ile belge kapsamında yapılan işlemlerin vergi dairesine kimin tarafından bildirileceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kâğıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğunun ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu Kanun hükmünün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin, (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde, "3.2.9. Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihaleye (sabit sermaye yatırımı nitelikli olanlar) çıkarılan yatırım malına, sınai mamullere ve yazılım hizmetlerine yönelik ihaleleri kazanan yerli imalatçı firmaların üreterek yapacakları satış ve teslimleri" döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmıştır.

Mezkur tebliğin "4. Uygulamaya İlişkin Esaslar" başlıklı bölümünde ise,

"4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme İzin Belgesi"; (3.2)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir."

Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi almak amacıyla proje formu ekinde verilecek taahhütnamelere belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir.

4.2. İstisna uygulaması belgede yer alan esaslar dikkate alınarak yürütülecektir.

4.3. Yurtiçi uluslararası ihale konusu işlerle, yabancı para ile finanse edilen kamu yatırımlarında işin proje safhasından başlayarak ihale makamına teslimine kadar geçecek süre içerisinde, ihale makamı ile müteahhit arasında yapılan işlemlerle bu konuda düzenlenen kağıtlara, damga vergisi ve harç istisnası uygulaması, bu işlemler ve kağıtların söz konusu işlerle ilgili olduğunun tevsiki ile mümkündür.

4.6. Yukarıdaki (4.3), (4.4) ve (4.5) fıkralarında yer alan hususlardaki ihale kararlarına tevsik edilmesi kaydıyla belge aranmaksızın re'sen istisna tatbik edilecektir.

Sözü edilen işlerle ilgili sözleşme safhası da dahil olmak üzere, takip eden safhalarda düzenlenen diğer kağıtlar ve yapılan işlemlere damga vergisi ve harç istisnasının tatbiki için, bu konuda düzenlenmiş bulunan Vergi Resim Harç İstisnası Belgesinin ibrazı şarttır."

denilmiştir.

Anılan Tebliğin "5.1. İşlem Yapanların Sorumluluğu" başlıklı bölümünün (5.1.2) fıkrasında, damga vergisi ve harç istisnasını uygulayarak işlem yapan kuruluşlar ile iş yaptıran kamu kurum ve kuruluşlarınca adına işlem yapılan ihracatçı veya yüklenici kuruluşların gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bildirimde bulunulacağı açıklanmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na yapılan "İstanbul Geneli Ana Ulaşım Yol Güzergahlarında Asfalt, Sanat Yapıları ve Yol Yapım, Onarım İşi" ile ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından şirketiniz adına düzenlenen 26.01.2012 tarih ve 67 sayılı Vergi Resim Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, belgenin Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan İhracat 2008/6 sayılı Tebliğin 6/3-e maddesine istinaden düzenlendiği, bu maddenin de Bakanlığımızca yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (3.2.9) fıkrasına tekabül ettiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde,

- Uluslararası ihale konusu edildiği anlaşılan söz konusu asfalt üretimi ve teslimi işine ilişkin ihale kararına, anılan Tebliğin (3.2.9), (4.3) ve (4.6) fıkraları uyarınca re'sen,

- Söz konusu işe ilişkin 30/01/2012 tarihli sözleşmeye ve istisna belgesinin geçerlilik süresinde ve belgede belirtilen tutarla sınırlı olmak üzere düzenlenmiş olması kaydıyla hakediş ödemeleri için düzenlenen kağıtlara adınıza düzenlenen Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesine istinaden,

damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.

Öte yandan, söz konusu işe ilişkin uygulanan damga vergisi istisnası kapsamında vergi dairesine bildirimde bulunulması yükümlülüğü, işi yaptıran kamu kurumu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aittir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.


  

Vergi Dairesi Başkanı a. Grup Müdürü