Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kiracı olarak çalıştırılan ticari yatlara ilişkin kira sözleşmeleri ile ÖTV'si indirilmiş yakıt talep formu ve taahhütnamelerinin sahip olunan vergi resim harç istisnası belgesi uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı   :B.07.1.GİB.4.48.15.01-155[Ek.2/2012/4]-127

16/08/2012

Konu : Kiracı olarak çalıştırılan ticari yatlara ilişkin

kira sözleşmeleri ile ÖTV'si indirilmiş yakıt talep formu ve taahhütnamelerinin sahip olunan vergi resim harç istisnası belgesi uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

                                                      .....

İlgi :   ... tarihli özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, şirketiniz faaliyetleri arasında seyahat acentalığı ve yat işletmeciliğinin yer aldığı ve T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden 19/03/2012 tarih ve 207 nolu Vergi, Resim ve Harç İstisna Belgesi aldığınız belirtilerek, kiracı olarak çalıştırılan ticari yatlara ilişkin kira sözleşmeleri ile ÖTV'si İndirilmiş Yakıt Talep Formu ve Taahhütnamelerinin damga vergisinden istisna olup olamadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğunun ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu hükmün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde, "3.2.15. Turizm müesseseleri ile seyahat acentelerinin yurt içindeki ve yurt dışındaki turizm faaliyetleri sırasında yaptıkları döviz karşılığı hizmet satışları" döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmıştır.

Mezkur Tebliğin "4. Uygulamaya İlişkin Esaslar" başlıklı bölümünde ise,

"4.1. (3.1.8)' de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme İzin Belgesi"; (3.2)de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisna Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

4.7.Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerde, belgeye bağlı olarak uygulanan damga vergisi ve harç istisnasının; belge sahibi yatırımcı, ihracatçı veya üstlenicinin belge kapsamındaki iş nedeniyle ihale makamı dışında kalan ve belge sahibi olmayan diğer kişi ve kuruluşlarla (taşeron, malzeme müteahhidi v.b)yapacağı muamelelere tatbiki mümkün değildir.

Ancak, belge kapsamındaki döviz kazandırıcı faaliyetlerde kullanılmak şartıyla, belge sahibi kişi veya kuruluşlardan temin edilecek mal, malzeme veya hizmet alımları damga vergisi ve harç istisnasından faydalandırılacaktır.

Bu durumda, döviz kazandırıcı faaliyetlerde, ihale makamı dışında kalan diğer işlem tarafları arasındaki muamelelere; her iki işlem tarafının da o işle ilgili olarak düzenlenmiş belgeye sahip olmasına bağlı olarak damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir." düzenlemelerine yer verilmiştir.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz eki 19/03/2012 tarih ve 207 nolu Vergi Resim ve Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, belgenin Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan İhracat: 2008/6 sayılı tebliğin 6/3-L maddesine istinaden düzenlendiği, bu maddenin de Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi hükmünün uygulanmasına ilişkin Bakanlığımızca yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik (3.2.15) fıkrasına tekabül ettiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Tebliğin (3.2.15) fıkrası ile turizm faaliyeti sırasında yapılan döviz karşılığı hizmet satışları döviz kazandırıcı faaliyet olarak belirlenmiş olup ticari yatların kiralanmasına ilişkin kira sözleşmeleri ile ÖTV'si İndirilmiş Yakıt Talep Formu ve Taahütnamelerinin bu kapsamda değerlendirilmesi ve Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi kapsamında damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

 

 

Vergi Dairesi Başkanı