Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mal ve hizmet alımına ilişkin olmayıp, yersiz alınan tutarın geri ödenmesine ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Eylül 2013

 T.C.

AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ

 Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı : 63611781-155[1-2013/1]-34

20/09/2013

Konu : Mal ve hizmet alımına ilişkin olmayıp, yersiz alınan tutarın geri ödenmesine ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, Sayıştay İlamı sonucu ... Vakfı tarafından Üniversiteniz hesabına yatırılan tutarın ilgili vakfın itirazı ve Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı ile Vakfa geri ödenmesine karar verildiği, bu kararın yerine getirilmesi amacıyla yapılacak ödemeden damga vergisi kesilip kesilmeyeceği hakkında görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükümleri yer almaktadır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Damga Vergisi Kanununun konusunu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan hukuki işlemleri belgeleyen kağıtların düzenlenmesi teşkil etmekte olup düzenlenen kağıtların mahiyetine göre damga vergisinin belirlenmesi gerekmektedir.Buna göre, resmi dairelerin mal ve hizmet alımları nedeniyle ödemeye ilişkin düzenlediği kağıtlar damga vergisine tabi iken, mal ve hizmet alımına ilişkin olmayıp yersiz alınan tutarın geri ödenmesine ilişkin düzenlenen kağıtlar bu kapsamda bulunmamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Sayıştay İlamı sonucu ... Vakfı tarafından Üniversiteniz hesabına yatırılan tutarın, ilgili vakfın itirazı ve Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı ile Vakfa geri ödenmesine ilişkin düzenlenen kağıdın damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir. Diğer taraftan, ödemeye ilişkin kağıt dışında Damga Vergisi Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan herhangi bir durumunda, bu kağıtlar için damga vergisi aranacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.