Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yerli imalatçı firma ile uluslararası ihaleyi kazanan adi ortaklık arasında düzenlenen temliknamede damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
24 Eylül 2013

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı :64597866-155[EK 2-2013]-156

24/09/2013

Konu : Yerli imalatçı firma ile uluslararası ihaleyi kazanan adi ortaklık arasında düzenlenen temliknamede damga vergisi hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan Kıbrıs Su Geçiş Projesi ihalesini ... ADİ ORTAKLIĞI'nın kazandığı, şirketinizin de bu proje için su boruları üreterek adi ortaklığa satmakta olduğu, söz konusu işe ilişkin olarak ... A.Ş.- ... Ltd. Şti. Ort. Girişimi ile şirketinizin Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesine sahip olduğu belirtilerek, şirketiniz ile ... Adi Ortaklığı arasında imzalanan "KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı İnşaatı Alım-Satım Sözleşmesi"ne istinaden düzenlenen temliknamelerin sahip olduğunuz vergi resim harç istisnası belgesi nedeniyle damga vergisinden istisna olup olmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu hükümleri yer almaktadır.

Aynı Kanunun Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğunun ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanun hükmünün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin, (5) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde;

"3.2.1 Kalkınma Bakanlığınca yayımlanan cari yıl yatırım programında yer alan yatırımlardan ve Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının bu programda yar almayan kamu yatırımlarından uluslararası ihaleye çıkarılanların (yerli ve yabancı firmaların ayrı ayrı veya birlikte iştirakine açık olmak üzere) ihalesini kazanan veya yabancı para ile finanse edilenlerin yapımını üstlenen firmaların,

3.2.1.3 Yerli ve yabancı firmaların ortaklığı şeklinde olması halinde, yerli firmaya kendi faaliyeti oranında, yabancı firmaya ise (3.2.1.2) alt bendi çerçevesinde yerli imalatçı firmaların üreterek yapacakları satış ve teslimleri..." diğer döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmıştır.

Özelge talep formu ekinde yer alan "temlikname" başlıklı kağıdın incelenmesinden, söz konusu kağıdın, temlik eden (... Adi Ortaklığı) temlik alan (.... A.Ş.) arasında imzalanan Orman ve Su işleri Genel Müdürlüğü KKTC İçme Suyu Temin Projesi KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı İnşaatı" kapsamında 15 Ekim 2012 tarihinde KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı İnşaatı Ticari Alım-Satım Sözleşmesinin 4.4 no.lu maddesi gereğince, tarafların idareye teslim edilmek üzere temlik edenin temlik alana karşı doğmuş borçlarına istianeden düzenlendiği, temlik edenin, idareden olan ilk hak edişlerinden doğacak 1.035.931,57 tutarındaki kısmın, 11005 no.lu borunun DR 153413 numaralı fatura ile tesliminden kaynaklı borcuna istinaden tam ve kesin olarak gayrikabili rücu temlik alana Borçlar Kanununun 183. ve devamı maddeleri uyarınca devir ve temlik edildiği, temlik alanın da bu temliki kabul ettiği, KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı İnşaatı Ticari Alım-Satım Sözleşmesinin 4.4 no.lu maddesinde ise alıcının, sözleşme bedelinin kalan %95'inin tamamını içerecek şekilde, işin İdaresi olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından, satıcı tarafından imal ve teslim edilecek boru bedeli karşılığında oluşacak, her teslimat hakedişine karşılık olmak üzere her teslimatı takip eden 7 gün içerisinde doğacak hakedişe karşılık olmak üzere ayrı ayrı satıcı adına temlik verileceği anlaşılmıştır.

Buna göre, temlik edenin (... Adi Ortaklığı)'nın idareden olan hakedişlerinden doğacak alacaklarının şirketinize olan borcuna karşılık devrine ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılan söz konusu "Temlikname" başlıklı kağıdın, döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında değerlendirilmesi ve sahibi olduğunuz Vergi Resim ve Harç İstisnası Belgesine istinaden damga vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.