Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
25 Aralık 2013

 T.C.

BİNGÖL VALİLİĞİ

BİNGÖL DEFTERDARLIĞI  

Defterdarlık GELİR MÜDÜRLÜĞÜ

Sayı : 84070130-84070130/10-4

25/12/2013

Konu : Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi Hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, "... Büyükşehir Belediyesi Stadyum îkmal İnşaatı İşi"nin uhdenizde kaldığı, söz konusu ihale işine ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden ... tarihli ve ... sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi alındığı belirtilerek, alınan ihale kararının söz konusu belge kapsamında damga vergisinden istisna edilip edilemeyeceğinin sorulduğu anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddelerinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemler ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu hükmün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde;

"3.2.1. (5 Seri No.lu Tebliğ ile değişen bent) Kalkınma Bakanlığınca yayımlanan cari yıl yatırım programında yer alan yatırımlardan ve Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı 'nın bu programda yer almayan kamu yatırımlarından uluslararası ihaleye çıkarılanların (Yerli ve yabancı firmaların ayrı ayrı veya birlikte iştirakine açık olmak üzere) ihalesini kazanan veya yabancı para ile finanse edilenlerin yapımını üstlenen firmaların,"

3.2.1.1. Yerli firma olması halinde, uluslararası ihalelerde tamamı üzerinden, yabancı para ile finanse edilenlerde ise yabancı paraya isabet eden oranda yapacakları hizmet ve faaliyetler ile yerli imalatçı firmaların, mükerrer olmamak kaydıyla, bahse konu işte kullanılmak üzere bu işin yapımını yüklenen firmaya üreterek yapacakları mal ve malzeme ile hizmet satış ve teslimleri,"

döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmıştır.

Mezkur Tebliğin "4. Uygulamaya İlişkin Esaslar " başlıklı bölümünde de;

"4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde işleme izin Belgesi"; (3.2)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye başlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

4.3. Yurtiçi uluslar arası ihale konusu işlerle, yabancı para ile finanse edilen kamu yatırımlarında işin proje safhasından başlayarak ihale makamına teslimine kadar geçecek süre içerisinde, ihale makamı ile müteahhit arasında yapılan işlemlerle bu konuda düzenlenen kağıtlara, damga vergisi ve harç istisnası uygulaması, bu işlemler ve kağıtların söz konusu işlerle ilgili olduğunun tevsiki ile mümkündür.

4.6. Yukarıdaki (4.3), (4.4) ve (4.5) fıkralarında yer alan hususlardaki ihale kararlarına tevsik edilmesi kaydıyla belge aranmaksızın re'sen istisna tatbik edilecektir.

Sözü edilen işlerle ilgili sözleşme safhası da dahil olmak üzere, takip eden safhalarda düzenlenen diğer kağıtlar ve yapılan işlemlere damga vergisi ve harç istisnasının tatbiki için, bu konuda düzenlenmiş bulunan Vergi Resim Harç îstisnası Belgesinin ibrazı şarttır."

düzenlemelerine yer verilmiştir.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünce şirketiniz adına düzenlenen 09/10/2013 tarihli ve 977 sayılı sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, belgenin Ekonomi Bakanlığınca yayımlanan İhracat: 2008/6 sayılı tebliğin 6/3-a-1 maddesine istinaden düzenlendiği, bu maddenin de Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi hükmünün uygulanmasına ilişkin Bakanlığımızca yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (5) Seri No.lu Tebliğ ile değişik (3.2.1.1) fıkrasına tekabül ettiği anlaşılmıştır.

Diğer taraftan, ilgide kayıtlı özelge talep formunuz ekleri ile konuya ilişkin ibraz edilen Kalkınma Bakanlığının yazısının incelenmesinden, ... Büyükşehir Belediyesi Stadyum İkmal İnşaatı İşinin ... tarihli ve ... sayılı Yüksek Planlama Kurulu kararı ile Spor Genel Müdürlüğünün ... numaralı "Spor Tesisleri" projesi kapsamında 2013 yılı yatırım programına dahil edildiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, söz konusu vergi, resim ve harç istisnası belgesinin (5) Seri No.lu Tebliği ile değişik (3.2.1.1) fıkrasında yer alan faaliyet tanımına istinaden verildiği, ihalenin yapıldığı dolayısıyla ihale kararının alındığı tarihte söz konusu işin Kalkınma Bakanlığınca yayımlanan yatırım programında yer almadığı dikkate alındığında, .... Büyükşehir Belediyesi Stadyum İkmal İnşaatı İşine ilişkin alınan ihale kararına damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.