Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Damga Vergisi Yükümlülüğünü Karşı Tarafa Yükleyebilir miyiz? PDF Yazdır e-Posta
02 Eylül 2015

Image

Ticari hayatta işletmeler arasında düzenlenen sözleşmelerde, genellikle damga vergisinin kimin tarafından ve hangi oranda ödeneceğine dair hükümler yer alabiliyor. Peki, sözleşmelere eklenen bu tür hükümler bizi gerçekten damga vergisi yükümlülüğünden kurtarıyor mu? 

 

Damga Vergisi Kanunu Ne Diyor?

Damga Vergisi Kanunu’nun 3. maddesine göre; “Damga Vergisi’nin mükellefi, kağıtları imza edenlerdir.” Aynı Kanun’un 24. maddesinde ise “Birden fazla kişi tarafından imza edilen kağıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenler müteselsilen sorumludurlar.” hükmü yer almaktadır.

 

Hatta Damga Vergisi Kanunu’nun 24/1. maddesi bir adım daha ileri giderek, vergiye tabi bir kağıdın damga vergisinin ödenmemesinden veya noksan ödenmesinden dolayı alınması lazım gelen vergi ve cezadan, mükelleflerce rücu hakkı olmak üzere, kağıtları ibraz edenlerin sorumlu tutulacağını öngörmüştür. Bu hükme göre; vergi ve ceza, asıl mükellefler yerine, kağıtları ibraz edenlerden aranabilecektir.

 

Sözleşmeye Damga Vergisinin Kimin Tarafından Ödeneceğine Dair Hüküm Konması Durumu Değiştirir Mi?

Damga vergisine tabi sözleşmelerde verginin bir tarafça üstlenileceği ve damga vergisinin ödenmemesi halinde diğer tarafın sorumlu olacağına dair hükümler, gerek yukarıda bahsedilen Damga Vergisi hükümleri gerekse Vergi Usul Kanunu’nun 8. maddesinde yer alan “Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.” hükmü gereğince tarafların vergi yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır.

 

Yükümlülüğün Ortadan Kalkması…

Sonuç itibarıyla, damga vergisi yükümlülüğünün ortadan kalkması için, söz konusu yükümlülüğün kağıdı imzalayan tarafların herhangi biri tarafından yerine getirilmiş olması yeterlidir. Sözleşmelerdeki damga vergisinin tek bir kişiye veya belli oranda yüklendiğini gösteren özel hukuk sözleşmeleri Vergi İdaresi’ni bağlamamaktadır. Kağıdın damga vergisi mükellefiyetinin yerine getirilmediği tespit edildiğinde, o kağıda ait damga vergisi ve cezası o kağıdı imzalayan taraflardan müteselsil sorumluluk çerçevesinde tahsil edilebilecektir. Altar Çalışaneller http://www.kpmgvergi.com

 


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.