Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Döviz kazandırıcı faaliyetlerden yurtiçi mühendislik, müşavirlik, etüt, proje vb. hizmetlerinde damga vergisi uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı : 90792880-155.14.02[2013/2885]-600

Konu : Döviz kazandırıcı faaliyetlerden yurtiçi mühendislik, müşavirlik, etüt, proje vb. hizmetlerinde damga vergisi uygulaması hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Genel Müdürlüğünüz tarafından yapılan 'İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi Danışmanlık Hizmet Alımı İşi" ihalesinin 19/11/2013 tarihli karar ile ... Ltd. Şti.'ye ihale edildiği, ihale konusu iş ile ilgili olarak şirket tarafından Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden ... tarih ve ... sayılı, Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi alındığı ve 18/12/2013 tarihinde söz konusu işe ilişkin ' İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi Danışmanlık Hizmet Alımına Ait Sözleşme" imzalandığından bahisle, söz konusu işe ilişkin düzenlenen ihale kararı ve sözleşmenin döviz kazandırıcı faaliyet kapsamında damga vergisi uygulamasının nasıl olması gerektiği hususlarında görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenecek kâğıtların damga vergisinden müstesna olduğu, bu maddenin uygulanması bakımından döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Mezkur Kanun hükümlerinin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasların belirlendiği Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında (1) Seri No.lu Tebliğde döviz kazandırıcı faaliyet tanımının, ihracat ile bu Tebliğde sayılan diğer döviz kazandırıcı faaliyetleri kapsayacağı belirtilmektedir.

Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında (1) Seri No.lu Tebliğin (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde;

"3.2.1. (21/03/2012 tarih ve 28240 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (5) Seri No.lu Tebliğ ile yeniden düzenlenen bent) Kalkınma Bakanlığınca yayımlanan carî yıl yatırım programında yer alan yatırımlardan ve Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bu programda yer almayan kamu yatırımlarından uluslararası ihaleye çıkarılanların (Yerli ve yabancı firmaların ayrı ayrı veya birlikte iştirâkine açık olmak üzere) ihalesini kazanan veya yabancı para ile finanse edilenlerin yapımını üstlenen firmaların,"

•3.2.1.1.    Yerli firma olması hâlinde, uluslararası ihalelerde tamamı üzerinden, yabancı para ile finanse edilenlerde ise yabancı paraya isabet eden oranda yapacakları hizmet ve faaliyetler ile yerli imalatçı firmaların, mükerrer olmamak kaydıyla, bahse konu işte kullanılmak üzere bu işin yapımını yüklenen firmaya üreterek yapacakları mal ve malzeme ile hizmet satış ve teslimleri,

•3.2.1.2.    Yabancı firma olması halinde, yabancı firmanın bu işte kullanacağı mal ve malzemeyi üreten yerli imalatçı firmaların (işi taahhüt eden firmalar dâhil) yapacakları satış ve teslimleri,

•3.2.1.3.   Yerli ve yabancı firmaların ortaklığı şeklinde olması halinde, yerli firmaya kendi faaliyet oranında, yabancı firmaya ise (3.2.1.2) alt bendi çerçevesinde yerli imalatçı firmaların üreterek yapacakları satış ve teslimleri,

•3.2.1.4.    Yukarıda belirtilen (3.2.1.1.), (3.2.1.2.) ve (3.2.1.3.) alt bentleri çerçevesinde proje sahibi kamu kurumları ile bu projeleri üstlenen firmalara yapılacak teknik müşavirlik, mühendislik vb. hizmet satışları"

döviz kazandırıcı faaliyet olarak belirtilmekte, mezkûr Tebliğin "4. Uygulamaya ilişkin Esaslar " başlıklı bölümünde de;

"4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dâhilde İşleme îzin Belgesi"; (3.2.)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usûl ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

4.3. Yurtiçi uluslararası ihale konusu işlerle, yabancı para ile finanse edilen kamu yatırımlarında işin proje safhasından başlayarak ihale makamına teslimine kadar geçecek süre içerisinde, ihale makamı ile müteahhit arasında yapılan işlemlerle bu konuda düzenlenen kâğıtlara, damga vergisi ve harç istisnası uygulaması, bu işlemler ve kâğıtların söz konusu işlerle ilgili olduğunun tevsiki ile mümkündür.

4.6. Yukarıdaki (4.3), (4.4) ve (4.5) fıkralarında yer alan hususlardaki ihale kararlarına tevsik edilmesi kaydıyla belge aranmaksızın re'sen istisna tatbik edilecektir.

Sözü edilen işlerle ilgili sözleşme safhası da dâhil olmak üzere, takip eden safhalarda düzenlenen diğer kâğıtlar ve yapılan işlemlere damga vergisi ve harç istisnasının tatbiki için, bu konuda düzenlenmiş bulunan Vergi Resim Harç İstisnası Belgesinin ibrazı şarttır."

düzenlemelerine yer verilmiştir.

"İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi Danışmanlık Hizmet Alımı İşi"neilişkin Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından ... Ltd. Şti. adına düzenlenen ... tarih ve ... sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, belgenin İhracat: 2008/6 sayılı Tebliğin 6/3-a-4 maddesine istinaden düzenlendiği ve bu maddenin de Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi hükmünün uygulanmasına ilişkin Bakanlığımızca yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkındaki Tebliğin (3.2.1.4) fıkrasına tekâbül ettiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Vergi Resim Harç İstisnası Belgesine konu işle ilgili olarak alınan ihale kararına Tebliğin (4.3) ve (4.6) fıkraları uyarınca re'sen; belgenin geçerlilik süresinde düzenlendiği belirtilen sözleşmeye belgede yazılı tutarı geçmemek kaydıyla Vergi Resim Harç İstisna Belgesine istinaden damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini arz ederim.