Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
5104 sayılı Kanunla kurulan şirkete ihale edilen müşavirlik ve kontrolörlük işine ilişkin olarak alınan ihale kararı ile düzenlenen sözleşmenin 775 sayılı Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
04 Ağustos 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmeteleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı : 90792880-155.15[2013/2950]-761

04/08/2014

Konu : 5104 sayılı Kanunla kurulan şirkete ihale edilen müşavirlik ve kontrolörlük işine ilişkin olarak alınan ihale kararı ile düzenlenen sözleşmenin 775 sayılı Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, ... Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kontrollük ve müşavirlik faaliyetinde bulunmak üzere 5104 sayılı Kanunla kurulan şirketinize ihale edilen "... Camii, Külliye, Otopark ve Kongre Merkezi Yapım İşinin Danışmanlık, Müşavirlik ve Kontrollük Hizmet İşi"ne ilişkin olarak düzenlenen ihale kararı ve sözleşmenin 775 sayılı Kanun kapsamında damga vergisinden istisna edilip edilmeyeceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde; bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin; "II.Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci maddesinde, İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğine haiz kurumların her türlü ihale kararlarının nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 775 sayılı Gecekondu Kanununun 1 inci maddesinde, mevcut gecekonduların ıslahı, tasfiyesi, yeniden gecekondu yapımının önlenmesi ve bu amaçlarla alınması gereken tedbirler hakkında bu Kanun hükümlerinin uygulanacağı; "Arsaların hangi amaçla kullanılabileceği" başlıklı 7 nci maddesinde, belediyelerin mülkiyetinde bulunan ve bundan sonra bu Kanuna göre mülkiyetine geçecek olan arazi ve arsalardan, belediye meclisi kararı ile belli edilip, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca uygun görülenlerin, bu Kanun hükümleri dairesinde konut yapımına ayrılacağı; 33 üncü maddesinde, bu Kanun hükümlerine dayanılarak yapılan ivazlı veya ivazsız devir, temlik, kamulaştırma, alım, satım, kira, geri alma, geri verme, ifraz, tevhit, tescil, cins değişikliği, rehin tesis ve terkini, ıslah, değişiklik, onarım, inşa ve ikmal gibi her türlü işlemler, sözleşmeler, beyannameler ve benzerleri, tasarruf bonosundan ve her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacağı hükümlerine yer verilmiştir.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, "... Cami, Külliye, Otopark, ve Kongre Merkezi Yapım İşinin Danışmanlık Müşavirlik ve Kontrolörlük Hizmetleri İşi"nin ... Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu kapsamında yapılan bir iş olduğu, Kanunda proje kapsamındaki işler için düzenlenecek kağıtlar yönünden herhangi bir istisna öngörülmediği, söz konusu işe ilişkin özel idari ve teknik şartnamede işin 775 sayılı Kanun kapsamında yapıldığına dair herhangi bir belirlemenin bulunmadığı anlaşılmıştır.

Buna göre, 775 sayılı Kanun kapsamında yapıldığına dair bir belirleme bulunmayan ""... Camii, Külliye, Otopark ve Kongre Merkezi Yapım İşinin Danışmanlık, Müşavirlik ve Kontrollük Hizmet İşi"ne yönelik olarak düzenlenen ihale kararı ve sözleşmenin damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 

              Bilgi edinilmesini rica ederim.