Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt dışında bulunan şirkete döviz kredisi verilmesi işlemi için düzenlenen sözleşmenin ihracat kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
05 Eylül 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı :64597866-155[EK 2-2014]-135

05/09/2014

Konu : Yurt dışında bulunan şirkete döviz kredisi verilmesi işlemi için düzenlenen sözleşmenin ihracat kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizce yurt dışında mukim başka bir şirkete faiz karşılığı verilen döviz kredisi ile ilgili olarak yurt dışında düzenlenen kredi sözleşmesinin yurt içinde bulunan bir bankaya ibraz edilmek suretiyle hükmünden faydalanıldığı belirtilerek, söz konusu sözleşmenin döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında damga vergisinden istisna edilip edilemeyeceği hususunda görüş sorulduğu anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu Kanun hükmünün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin, "3. Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerle İlgili İstisnanın Kapsamı" başlıklı bölümünün 3.1. maddesinde "İhracat İşlemleri", 3.2. maddesinde de "Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" sayılmıştır.

Buna göre, şirketinizce yurt dışında mukim başka bir şirkete faiz karşılığı döviz kredisi verilmesi işlemi döviz kazandırıcı faaliyet olarak değerlendirilmediğinden, söz konusu sözleşmenin Kanunun ek 2 nci maddesine göre damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 

              Bilgi edinilmesini rica ederim.