Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sulama birliklerinde KDV tevkifatı hk. PDF Yazdır e-Posta
28 Aralık 2012

Başlık
Sulama birliklerinde KDV tevkifatı hk.
Tarih
28/12/2012
Sayı
84412373-130[9/1. MD-2012-3276]-124
Kapsam
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)
 
 
 
Sayı
:
84412373-130[9/1. MD-2012-3276]-124
28/12/2012
Konu
:
Sulama birliklerinde KDV tevkifatı
 
 
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olan Birliğinizin hizmet alımlarında KDV tevkifatı yapma zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hususunda bilgi verilmesi talep edilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 9/1  inci maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.
Bu yetkiye istinaden 14.04.2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 01.05.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (3.1)  "Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar" başlıklı bölümün (3.1.2) bölümünde ise, kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tayin edilenler iki grup halinde sayılmış olup, Tebliğin (3.1.2/b) bölümünde, 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,  tevkifat kapsamına alınmıştır.
Öte yandan, 5355 sayılı  Mahalli İdare Birlikleri Kanununa tabi olarak kurulan Sulama Birlikleri,  08.03.2011 tarih ve 6172 sayılı "Sulama Birlikleri Kanunu"  ile  "Mahalli İdare Birlikleri" kapsamının dışına çıkarılmış olup, kamu tüzel kişiliğine haiz olmakla beraber anılan Kanun dışındaki işlemleri bakımından özel hukuk hükümlerine tabi bulunmakta ve giderlerini su kullanıcılarından tahsil ettiği gelirleri ile karşılamakta herhangi bir bütçe kaynağını kullanmamaktadırlar.
Ayrıca söz konusu birlikler, 6172 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre tek yerleşim biriminden oluşan birlikler hariç olmak üzere, görev alanı içinde bulunan her yerleşim biriminden; üçüncü dereceye kadar hısım olmayan ve her yerleşim biriminden en az birer kişi ve toplamda beş kişiden az olmamak üzere su kullanıcılarının imzaladığı birlik ana statüsünün, DSİ'nin de görüşü alınmak suretiyle Orman ve Su İşleri Bakanlığınca onaylanması sonucu tüzel kişilik kazanmaktadırlar.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde,  117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2/b) bölümünde belirtilen "5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri" ile "Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları" kapsamında yer almayan sulama birliklerinin, yalnızca belirlenmiş alıcıların tevkifat yapmakla sorumlu bulunduğu hizmet alımlarında tevkifat yapmasına gerek bulunmamaktadır.
Ancak, söz konusu birlikler, gerçek usulde KDV mükellefiyetleri bağlamında, KDV mükelleflerinin tevkifat yapmakla sorumlu bulunduğu hizmet alımlarında KDV tevkifatı yapmak zorundadırlar.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.