Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ketencik tohumunun KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
25 Ekim 2013

Başlık

Ketencik tohumunun KDV oranı hk.

Tarih

25/10/2013

Sayı

21152195-35-02-639

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

21152195-35-02-639

25/10/2013

Konu

:

Ketencik tohumunun KDV oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, ketencik tohumu teslimlerinde uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranları hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenildiği anlaşılmış olup, konuya ilişkin görüşümüz aşağıda açıklanmıştır.

            KDV oranları ile ilgili Kararları birleştiren ve 31.12.2007 tarihinde yürürlüğe giren 24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A) Gıda Maddeleri" bölümünün 10. sırasında "12 no.lu fasılında yer alan mallar (yalnız; sebze ve meyveler, bunların tohum, çekirdek ve sporları, nane, şeker kamışı, pamuk tohumu ve çiğiti, yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları)" sayılmıştır.

            TGTC'nin 12. Faslında "Yağlı tohum ve meyveler; muhtelif tane, tohum ve meyveler; sanayide veya tıpta kullanılan bitkiler; saman ve kaba yem" tanımlanmıştır. Bu fasla ait 12.07 tarife pozisyonu "Diğer yağlı tohumlar ve meyveler (kırılmış olsun olmasın)" ve 12.08 tarife pozisyonu ise "Yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları (hardal unu hariç)" kapsamaktadır.

            Ketencik tohumunun adı geçen firma tarafından TGTC'nin 12.07 tarife pozisyonuna ait "1207.99.96.00.00 Diğerleri" GTİP No'sundan ithal edildiği anlaşılmıştır.

             KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A) Gıda Maddeleri" bölümünün 10. sırasında, 12. Fasıldaki yağlı tohumlardan yalnız "pamuk tohumu ve çiğiti" sayılmıştır.

            Ticari hayatta ketencik tohumu (Camelina sativa - yalancı keten) olarak tanımlanan eşya gıda maddeleri kapsamında olmadığı gibi ziraat borsasına konu gıda veya hayvan yemi mahiyetinde de olmayan yağlı bir tohum olup, bu sırada sayılan gıda maddelerine ilişkin eşyalar arasında da yer almamaktadır. Zira bu sırada yer alan "yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları" ibaresi TGTC'nin 12. Faslına ait yukarıda mahiyeti açıklanan 12.08 tarife pozisyonu başlığı olup, bu pozisyonda tanımlanan soya fasulyesi, ayçiçeği tohumu vb. yağlı tohumların ve meyvelerin un ve kaba unlarını kapsamaktadır.

            Bu nedenlerle KDV oranları ile ilgili I ve II sayılı listelerde sayılan eşyalar arasında yer almayan ketencik tohumunun ithal veya teslimi genel oranda (%18) KDV'ye tabi bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.