Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DİİB Kapsamında yapılan teslimin iadesi halinde yapılacak işlemler ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
30 Ekim 2013

Başlık

DİİB Kapsamında yapılan teslimin iadesi halinde yapılacak işlemler ve belge düzeni

Tarih

30/10/2013

Sayı

35672403-KDV-VUK-5-05/-157

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

35672403-KDV-VUK-5-05/-157

30/10/2013

Konu

:

DİİB Kapsamında yapılan teslimin iadesi halinde yapılacak işlemler ve belge düzeni

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla; şirketiniz ile ... Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt Anonim Şirketi ... (kısaca ..) arasında 28/08/2009 tarihinde uluslararası ihaleye konu "... Su Temini Projesi" kapsamında İsdemir ve Erdemir tarafından üretilecek olan haddelenmiş sıcak rulonun boru imalatçılarına DİİB kapsamında satılması işine ait sözleşmede belirtilen boru imalatçılarından ... Ticaret Limited Şirketine 2009 Ekim Kasım Aralık dönemlerinde toplam ... ton sıcak haddelenmiş rulonun, KDV Kanununun geçici 17 nci maddesi kapsamında teslim edildiği ve ilgili dönem KDV beyannamelerinde beyan edildiği, ancak müteahhit firmanın ... Ticaret Limited Şirketine teslimatı yapılmış ürünlerden ... tonluk kısmının farklı bir imalatçı firma olan ... Sanayi Anonim Şirketine devrini talep ettiği, bu durumda DİİB kapsamında yapılan teslimlerin iade alınarak ... Sanayi Anonim Şirketine sevk ve fatura edilmesinin vergi mevzuatı açısından değerlendirilmesi talep edilmektedir.

            Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden:

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

            Gelir Vergisi Kanununun "Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 38 inci maddesinde ise; bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı, ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 40 ıncı maddesinde de, safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmıştır.

            Ticari kazancın tespitinde "tahakkuk esası ilkesi" ve "dönemsellik ilkesi" olmak üzere iki temel ilke geçerlidir. Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar ve mahiyet itibarıyla kesinleşmiş olması yani geliri veya gideri doğuran işlemin tekemmül etmesinin yanı sıra miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Dönemsellik ilkesi ise, bu gelir veya giderin ilgili olduğu döneme intikalinin gerektiğini ifade etmektedir. Ayrıca "dönemsellik" kavramı gereği işletmeler, gelir ve giderlerini tahakkuk esasına göre muhasebeleştirmek, hasılat, gelir ve karlarını aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırmak durumundadırlar.

            Buna göre, daha önce ... Ticaret Limited Şirketi fatura edilerek teslim edilen haddelenmiş ruloların geri alınarak yeni bir firmaya devredilmesine ilişkin işlemlerin yeni bir alış ve satış olarak değerlendirilmesi ve fatura düzenlenmek suretiyle yapılması gerekmekte olup, kurumlar vergisi açısından herhangi bir düzeltme işlemi yapılmasına gerek yoktur.

            Vergi Usul Kanunu Yönünden:

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesinde, defterlerin hesap dönemi itibariyle tutulacağı, kayıtların ise her hesap dönemi sonunda kapatılacağı ve ertesi dönem başında yeniden açılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Aynı Kanunun 219 uncu maddesi hükmüne göre ise muamelelerin defterlere zamanında kaydedilmesi gerekmektedir.

            Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şart olup, bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.

            Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez.

            Yine Aynı Kanun'un 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış; 231/5 inci maddesinde ise, faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

            Bu itibarla, şirketinizce ... Ticaret Limited Şirketi adına düzenlenen faturanın ilgili olduğu hesap dönemi geçtikten sonra iptal edilmesi mümkün bulunmamakta olup, şirketiniz tarafından anılan şirkete işlenmek üzere fatura edilen ... tonluk haddelenmiş rulonun, söz konusu şirketin düzenleyeceği fatura ile şirketinize iade edilmesi gerekmektedir.

            Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden:

            3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun Geçici 17 nci maddesinde; "Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin 31/12/2015 tarihine kadar tesliminde Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (c) bendi hükümlerine göre, bölgeler, sektörler veya mal grupları itibariyle işlem yaptırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu maddenin uygulanmasında ihracat süresi olarak anılan bentteki süre yerine bu rejimlerle öngörülen süreler esas alınır. İhracatın şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde zamanında alınmayan vergi, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte alıcıdan tahsil edilir." hükmü yer almaktadır.

            Bu düzenlemelere ilişkin olarak yayımlanan 83, 95, 98 ve 120 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde uygulamanın usul ve esasları ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

            Ayrıca, KDV Kanununun 35 inci maddesinde; malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükelleflerin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vukuu bulduğu dönem içinde düzelteceği, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesinin şart olduğu hükme bağlanmış ve 1 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin İndirim başlıklı VIII/G bölümünde de konuya ilişkin açıklama yapılmıştır.

            Dahilde işleme izin belgesi sahibi ... Ticaret Limited Şirketi'nin Kanunun geçici 17 nci maddesine göre ihraç kaydıyla aldığı malı belge süresi içerisinde ihraç edemeyip tekrar satıcıya iade etmesi halinde, söz konusu teslim, ihraç kayıtlı bir mal teslimi olmaktan çıkmakta ve mahiyet itibariyle yurtiçi mal teslimine dönüşmektedir.

            Bu durumda, şirketiniz tarafından belge sahibi ... Ticaret Limited Şirketine işlenmek üzere sevk ve fatura edilen ... tonluk haddelenmiş rulonun iadesi işleminin, daha önce belge sahibi mükellef tarafından indirim konusu yapılamayan KDV tutarı söz konusu malların iade edildiği tarih itibariyle indirim hesaplarına alındıktan sonra anılan şirket tarafından şirketiniz adına bir fatura düzenlenmesi ve  malın ilk teslimi anındaki KDV oranı dikkate alınarak düzenlenecek bu faturaya istinaden yapılması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.