Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamera Sistemi Alımı İşinde KDV Tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
29 Kasım 2013

Başlık

Kamera Sistemi Alımı İşinde KDV Tevkifatı

Tarih

29/11/2013

Sayı

73903997-130[9-2013/21]-202

Kapsam

 T.C.      

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

73903997-130[9-2013/21]-202

29/11/2013

Konu

:

Kamera Sistemi Alımı İşinde KDV Tevkifatı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Ortaklığınız tarafından ... İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığına verilen ‘‘... Birlikleri ve Bağlı Birliklerinin ... Kayıt Altına Alınması İçin Kamera Sistemi Alımı'' işinin katma değer vergisi (KDV) tevkifatına tabi olup olmadığının bildirilmesi istenmektedir.

            KDV Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin;

            - (3.2.1.) bölümünde; Tebliğin (3.1.2/b) ayrımında (KDV mükellefleri ve belirlenmiş alıcılar) sayılanların, Tebliğin (3.2.1.2.1.) bölümünde belirtilen ‘‘...soğutma sistemleri, ses sistemi, görüntü sistemi, ışık sistemi, tamamlama...'' hizmetlerin ifasında (2/10) oranında KDV tevkifatı uygulayacakları,

            - (3.2.1.2.2.) bölümünde, yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her türlü yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılacağı,

            belirtilmiştir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Ortaklığınız ile ... Özel İdaresi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı arasında düzenlenen ‘‘Mal Alımına Ait Sözleşme'' nin incelenmesinden, teslim mahiyetinde değerlendirilmesi mümkün bulunmayan işin, ... Birlikleri ve Bağlı Birliklerinin ... kayıt altına alınması için kamera sistemlerinin temini ve taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin ulaşım, montaj, sigorta giderleri ile alım konusuna yönelik eğitimi olduğu anlaşıldığından, söz konusu işin ‘‘yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri'' kapsamında değerlendirilerek hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin ... Özel İdaresi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından (2/10) oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir. Söz konusu işin alt yüklenicilere kısmen veya tamamen devredilmesi durumunda da KDV tevkifatı uygulanacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.