Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taşların Ocaktan Temini ve Şantiyeye Naklinin Yapılması İşinde KDV Tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
31 Aralık 2013

Başlık

Taşların Ocaktan Temini ve Şantiyeye Naklinin Yapılması İşinde KDV Tevkifatı.

Tarih

31/12/2013

Sayı

35672403-010.01[130-9-05-2013-]-189

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

35672403-010.01[130-9-05-2013-]-189

31/12/2013

Konu

:

Taşların Ocaktan Temini ve Şantiyeye Naklinin Yapılması İşinde KDV Tevkifatı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin tetkikinden; şirketinizin taş ocağı işlettiğini, kırma taş veya taş teslimlerinin KDV tevkifatına tabi tutulup tutulmayacağı ile taş teslimlerinde nakliyenin firmanıza ait olması halinde nakliyeye isabet eden tutarın tevkifata tabi olup olmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca, gerekli görüldüğü hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiş bulunmaktadır.

            Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1) bölümünde tevkifat yapacak kurum ve kuruluşlar sayılmış, (3.2) bölümünde ise tevkifat uygulanacak işlemler belirtilmiştir. Söz konusu Genel Tebliğin (3.2.1) bölümünde de yapım işleri ile bağlantılı olarak yapılan ve yapım hizmetinin parçası olarak ifa edilen nakliye hizmetinin tevkifat kapsamında değerlendirileceği hükme bağlanmıştır.

            Bu çerçevede, tevkifat kapsamına giren bu işlemlerin tamamı "hizmet" mahiyetinde olup, Kanunun 2 nci maddesinde tanımı verilen "teslim" mahiyetindeki işlemler bu bölümde düzenlenen tevkifat uygulaması kapsamına girmemektedir.

            Öte yandan, Katma Değer Vergisi Kanununun 2/1 inci maddesinde, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesinin teslim, 4 üncü maddesinde de teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemlerin hizmet olarak değerlendirileceği, 24 üncü madddesinin (a) bendinde ise teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılacak taşıma, yükleme ve boşaltma giderlerinin matraha dahil edileceği hüküm altına alınmıştır.

            Yukarıda yapılan açıklamalara göre, şirketinize ait ocaktan çıkarılan taşların inşaat şantiyesine nakledilmek suretiyle tesliminde tevkifat uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.