Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili tarafından yürütülecek İşsağlığı ve Güvenliği hizmetlerine ilişkin yönetmelik PDF Yazdır e-Posta
30 Haziran 2015

Image

Bu yönetmelik kapsamında işveren veya işveren vekillerinin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını hizmet alımı yoluyla da temin edebileceği düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin 5. Maddesinin 3. Fıkrasında, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek isteyen işveren veya işveren vekillerinin İSG-KATİP üzerinden sisteme kaydolmaları zorunlu tutulmuştur. İşveren veya işveren vekilinin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütme yükümlülüğü İSG-KATİP’e kayıt tarihinden itibaren başlayacağı belirtilmiştir.

İşyerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilmesi için eğitimi tamamlayan işverenin ondan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan ayrı bir işyeri açması veya işveren vekilinin hizmet akdinin sona ererek, ondan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan başka bir işyerinde çalışmaya başlaması halinde işverence İSG-KATİP üzerinden başvuruda bulunulması zorunluluğu getirilmiştir. Bu tür görevlendirmelerde görevlendirilecek kişi işveren vekili olmalıdır, aksi takdirde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirme yapılmamış sayılır.

Bu yönetmelik uyarınca iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilmesi veya işyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda ilgili mevzuatta işverenler için öngörülen yükümlülükleri ortadan kaldırmaz.

Yönetmelik uyarınca çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde, 15/5/2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 13 üncü maddesi hükümleri esas alınır.

Yönetmelikte İş güvenliği uzmanlığı veya işyeri hekimliği belgesi sahibi olan işveren veya işveren vekillerinin, çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini kendilerinin verebileceği belirtilmektedir.

Yönetmelik kapsamında eğitim alan işveren veya işveren vekillerinin üstleneceği iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri; işe giriş ve periyodik muayenelerile tetkikleri kapsamayacaktır. Bu hizmetler işyeri hekimlerinden alınabileceği gibi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilecektir.

İşyerinde yapılması gereken ölçümler, Bakanlık tarafından yetkilendirilen laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilecektir.

Yönetmelik kapsamında; işveren veya işveren vekillerine verilecek eğitimin programı, asgari ek-1’de belirtilen konuları içermektedir. Eğitim programları açıköğretim yoluyla düzenlenmektedir. Ders içerikleri; uluslararası standartlara uygun, yazılı, işitsel ve görsel materyallerle desteklenmiş bir şekilde hazırlanmaktadır.

Yönetmelik uyarınca eğitimler; açıköğretim sistemi ile eğitim vermede yetkin, her ilde sınav merkezi, büro ve akademik danışmanlık hizmetleri bulunan üniversitelerce, Bakanlıkla protokol yapmak suretiyle verilmektedir. Ek-1’deki eğitim konularını hazırlayacak veya verecek eğiticilerde, uzmanlık alanları dikkate alınmak koşuluyla; öğretim üyesi olma ve/veya işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitici belgesine sahip olma şartı aranmaktadır.

Eğitim programı, Bakanlıkla protokol yapan üniversiteler tarafından Genel Müdürlüğün onayına sunulacaktır. Onay verilmeyen eğitim programı ile eğitime başlanamayacaktır. Genel Müdürlük, onaya sunulan eğitim programında değişiklik yapma yetkisine sahip olacaktır.

Eğitim programlarına yapılacak başvurular, Bakanlıkla üniversiteler arasında yapılan protokolde belirlendiği şekilde yapılacaktır. Her bir eğitim konusunun içeriği bütünlük oluşturacak şekilde birbiri ardına sıralanacaktır.

Bakanlıkla protokol yapan üniversitelerce; eğitim sonunda yapılacak sınavdan başarılı olanlara, ek-2 örneğindeki içeriğe uygun protokolle belirlenen eğitimi tamamlama belgesi düzenlenecektir. Sınavda, 50 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacaktır. Sınavda başarılı olanlar; protokolde belirlendiği şekilde, üniversitelerce Genel Müdürlüğe bildirilecektir. Eğitim, sınav ve belgelendirmeyi kapsayan ücret; net asgari ücretin üçte birini geçmemek koşuluyla, Bakanlıkla üniversiteler arasında yapılan protokolde belirlenecek ve katılımcılar tarafından ödenecektir.

Yönetmelikte belirtildiği üzere Genel Müdürlük, eğitimleri kontrol ve denetleme yetkisine sahiptir. Eğitimlerde herhangi bir uygunsuzluğun tespiti halinde uygunsuzluk giderilinceye kadar eğitim programı Genel Müdürlükçe durdurulacaktır.

İşyerinin tehlike sınıfının değişmesi ve/veya çalışan sayısının 10 ve üzerine çıkması durumlarında, altmış gün içerisinde 29/12/2012 tarih ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda görevlendirmeler yapılacaktır. İşveren veya işveren vekilinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetini üstlenmek istememesi halinde de belirtilen Yönetmelik hükümleri doğrultusunda görevlendirmeler yapılacaktır.

Yönetmelik kapsamında eğitim almak istemeyen veya eğitim tamamlama belgesini almaya hak kazanamayan işveren veya işveren vekilleri 29/12/2012 tarih ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine tabidir.

Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinde iş güvenliği uzmanlığı belgesi bulunan işveren veya işveren vekilleri, 7 nci ve 8 inci maddelerde belirtilen hizmetler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üstlenebilecektir. pwc

 

İlgili yönetmelik ve eklerinin metinlerine aşağıdaki bağlantılar aracılığı ile ulaşabilirsiniz.


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.