Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sürekli iş göremezlik geliri alan emekli maaşı da alabilir PDF Yazdır e-Posta
10 Haziran 2015

Image

Ali Bey, 2008 yılında iş kazası geçirdim. 2008 ile 2013 yılları arasında muhtelif zamanlarda tedavime devam ettim. 2013 yılında böbrek yetmezliği teşhisi ile diyaliz tedavisine başladım. 2014 yılında engelli olarak emekliye ayrıldım. 2015 yılında SGK'ya başvurarak malûliyetimin tespitini istedim.
 

Buna istinaden tarafıma beş yıl geriye dönük olarak sürekli iş göremezlik maaşı bağlanmış. Bu avansı aldığımda bu avans üzerinde işverenimin bana o dönemde maaş ödediğini belirterek ödediği bu maaş tutarını benden talep etmesi mümkün müdür? (Gürbüz O.)
 

Sayın okurum, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden SGK Sağlık Kurulu’nca meslekte kazanma gücü en az yüzde 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.


Yani siz fark etmeseniz bile geçirdiğiniz iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanmışsınız.
 

Başka bir amaçla yaptığınız başvuru sonucu iş kazası nedeniyle meydana gelen çalışma gücü kaybınızdan dolayı doğan yasal bir hakkınıza kavuşmuşsunuz.
 

İŞVEREN HAK TALEP EDEMEZ
 

Sürekli iş göremezlik geliri alanlar bu düzenli geliri alırken aynı zamanda çalışabilir ve hatta ayrıca yaşlılık (emekli) aylığı bağlatabilirler. Siz de 2013 yılında engelli statüsünde emekli olmuşsunuz.


Emekli aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri birlikte alınırken biri tam diğer yarım olarak bağlanır.


Eğer sürekli göremezlik geliniz bağlanan aylıktan az ise zaten yüzde 50 oranında bağlanmıştır. Her iki hakkınızı da birlikte kullanabilirsiniz.
 

Geriye dönük olarak beş yıl için ödenen ve bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinden dolayı işvereniniz sizden bir hak talep edemez.
 

Orada çalıştığınız dönemdeki verdiğiniz hizmete karşılık aldığınız ücretinize bir şey olmaz.


Siz iş kazasından dolayı meydana gelen meslekte kazanma gücü kaybınızdan kaynaklanan sürekli iş göremezlik gelirinin gördüğünüz iş ve karşılığında aldığınız ücret arasında bir bağ bulunmuyor. 
 

ORAN YÜZDE 70
 

Yalnız belirtmeliyim ki SGK size bağladığı sürekli iş göremezlik ödeneğinin peşin sermaye değerini iş kazası geçirdiğiniz iş yerinin işvereninden iş kazasındaki ihmali ve sorumluluğu ölçüsünde tahsil edecektir.   
 

Sürekli iş göremezlik gelirinin hesabına esas tutulacak günlük kazanç; iş kazasının olduğu tarihten, meslek hastalığı veya hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 12 aydaki son üç ay içindeki prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır. 
 

Gelir, bu şekilde hesaplanacak son üç ayın kazanç ortalamasının yüzde 70'inin meydana gelen meslekte kazanma gücü kayıp oranı tutarındadır.

Sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için, 4/1-a (SSK) sigortalısının çalıştığı işten ayrılması şartı aranmaz.
 

Ancak siz yasalarda tanımlanan bir hakka başka bir amaçla yaptığınız başvuru esnasında kavuşmuş olmanız, bu alandaki bilgi boşluğunu çarpıcı biçimde gözler önüne seriyor.

2021 YILINDA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Ali Bey, 21.07.1984 doğumluyum. 01.01.2001 tarihinde SSK girişim var. Toplamda 4 bin 600 prim gün sayım var ve yüzde 55 engellilik raporu ile vergi indirimi hakkı aldım. SSK emeklisi olabilir miyim? (C. Kılınç)
 

Sayın okurum, 06.08.2000-05.08.2003 tarihleri arasındaki sigorta başlangıcınız ve vergi muafiyetini belirleyen engellilik oranınızla SSK'lılıktan emeklilik bakımından 19 yıl sigortalılık ve 4 bin 240 gün koşullarını sağlayarak emekli olabilirsiniz. 
 

Engelli emekliliğinde 18 yaştan önceki süreler sigortalılık başlangıcından maalesef değerlendirilmiyor. 
 

Bu nedenle gerekli gün sayısını şimdiden tamamlamış olsanız bile 19 yıl koşulunu ancak 21.07.2021'de doldurabileceksiniz.
 

Eğer vergi indirimine esas raporunuzdaki kayıp oranı yüzde 60 olsaydı 21.03.2020'de emekli olabilirsiniz. Ali Tezel

 

http://www.millet.com.tr/surekli-is-goremezlik-geliri-alan-emekli-maasi-da-alabilir-yazisi-1268742

 


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.