Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yolcu taşımacılığı yapan taşıma kooperatiflerinde belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
11 Kasım 2011

Başlık

Yolcu taşımacılığı yapan taşıma kooperatiflerinde belge düzeni hk.

Tarih

11/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.18.02-1744-598

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

.4.35.18.02-1744-598

11/11/2011

Konu

:

Taşıma kooperatiflerinde belge düzeni

 

         

 

İlgi özelge talebinde, .......... Otobüsleri Sınırlı Sorumlu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif üyelerinizin adına kayıtlı ... aracını kooperatife satış ile devrederek özmala çevirmiş olup kalan ... üyenizin ise sözleşmeli olarak kooperatife ait yetki belgesine tâbi güzergahta yolcu taşımacılığı yaptığınız,  sözleşmeli araç sahiplerinin kendi vergi mükellefiyetleri devam ederken yolculara sözleşmeli olarak çalıştıkları kooperatifin yolcu biletlerini düzenlemesinin Vergi Usul Kanunu açısından uygun olup olmadığı, yapılacak yol denetimlerinde yolcu biletindeki mükellefiyet farklılıklarının usulsüzlük olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve ceza yaptırımına sebep olup olmayacağı hakkında görüş talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Muafiyetler" başlıklı 4' üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde; kooperatiflerin kurumlar vergisi muafiyetine ilişkin hükümlere yer verilerek,tüketim ve taşımacılık kooperatiflerinin söz konusu istisnadan yararlanamayacakları hüküm altına alınmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 233' üncü maddesinde;

"Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

1. Perakende satış fişleri;

2. Makineli kasaların kayıt ruloları;

3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri.

 Perakende satış fişi; makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir.

 Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi)verilmemesi halinde, perakende satış fişitanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

             Bu itibarla ....... arası aynı il sınırları içinde kaldığından, kooperatifinizin yaptığı taşımacılık faaliyeti şehiriçi yolcu taşıma faaliyeti kapsamında olup taşımacılık hizmeti için kooperatifiniz adına bastırılmış dip koçanlı yolcu taşıma bileti düzenlemeniz gerekmektedir.     

           Diğer taraftan, kurumlar vergisi mükellefi olan kooperatifiniz  ile sözleşmeli olarak çalışan ve kendi adlarına mükellefiyeti olan araç sahiplerinin, taşıma işi karşılığında kooperatifinizden almış oldukları bedeller komisyon tutarları için ayrıca kooperatifinize fatura düzenlemeleri gerekmektedir.

  Bilgilerinizi rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.