Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşlem sayısının fazla olduğu durumlarda günlük seferler için tek taşıma irsaliyesi (sefer sayısını belirterek yada komple şeklinde ekinde destekleyici belge olarak nakliyesini yaptığınız firmanın da imzası olan sefer belgesi ekleyerek) düzenlenemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
15 Kasım 2011

Başlık

İşlem sayısının fazla olduğu durumlarda günlük seferler için tek taşıma irsaliyesi (sefer sayısını belirterek yada komple şeklinde ekinde destekleyici belge olarak nakliyesini yaptığınız firmanın da imzası olan sefer belgesi ekleyerek) düzenlenemeyeceği hk.

Tarih

15/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2011/14-404

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2011/14-404

15/11/2011

Konu

:

TAŞIMA İRSALİYESİ

 

         

 

              İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile nakliye işi yaptığınız, mermer ocaklarına ocak-fabrika, fabrika-ocak olmak üzere günde 15-20 sefer yük taşıdığınız, bu şekilde işlem sayısının fazla olduğunu belirterek günlük seferler için tek taşıma irsaliyesi (sefer sayısını belirterek yada komple şeklinde ekinde destekleyici belge olarak nakliyesini yaptığınız firmanın da imzası olan sefer belgesi ekleyerek) düzenleyip düzenleyemeyeceğiniz hakkında bilgi istenilmektedir.

               213 sayılı Vergi Usul Kanununun 240'ıncı maddesinin (A) fıkrasında; "Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için, 209'uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar.

               Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar." hükmü bulunmaktadır.

               Bu hükme göre, ücret karşılığı eşya nakleden gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri her sefer eşya için ayrı taşıma irsaliyesi düzenlemek zorunda olup günlük seferler için tek taşıma irsaliyesi düzenlemeniz mümkün bulunmamaktadır.

               Bilgi edinilmesini rica ederim.

    

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.