Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maden ocağından yol şantiyesine malzeme nakli yapılması sırasında her kamyon için sevk fişi kesilmesi yerine kantar fişleri dikkate alınarak yirmi dört saatte bir adet sevk fişi kesilip kesilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
29 Aralık 2011

Başlık

Maden ocağından yol şantiyesine malzeme nakli yapılması sırasında her kamyon için sevk fişi kesilmesi yerine kantar fişleri dikkate alınarak yirmi dört saatte bir adet sevk fişi kesilip kesilmeyeceği hk.

Tarih

29/12/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.72.10.00-213 Sayılı Vergi Usul Kanun-41

Kapsam

 T.C.

BATMAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.72.10.00-213 Sayılı Vergi Usul Kanun-41

29/12/2011

Konu

:

Sevk İrsaliyesi

 

         

 

İlgi kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ....... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ........ vergi numaralı mükellefi olduğunuz, ... Bölge Müdürlüğü ile firmanız arasında imzalanan sözleşme uyarınca ....... Devlet Yolu yapılması işi ihalesini üstlendiğiniz ve ... Bölge Müdürlüğüne ait maden ocağından yol şantiyesine malzeme nakli yapılması sırasında her kamyon için sevk fişi kesilmesi yerine kantar fişleri dikkate alınarak yirmi dört saatte bir adet sevk fişi kesilip kesilmeyeceği hususunda Defterdarlığımızdan görüş istenildiği anlaşılmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinin 5 numaralı bendinde, malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesinin ve taşıtta bulundurulmasının şart olduğu hükme bağlanmıştır. Madde hükmünden anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir. Buna göre mal sevkiyatı yapan veya yaptıran alıcı veya satıcıların sevk irsaliyesi düzenlemeleri gerekmektedir.

253 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, Maden Kanununa göre düzenlenen maden sevk fişi, uluslararası taşımacılıkta kullanılan hamule senedi, konşimento gibi belgeler, gümrük girişi sırasında Gümrük İdarelerince düzenlenip verilen resmi belgeler, Orman İdarelerince düzenlenen nakliye tezkereleri ve buna benzer belgelerin, alınan ürünün alıcı veya satıcı tarafından taşınıp taşınmadığına bakılmaksızın sevk irsaliyesi olarak kabul edileceği ve satın aldığı malı kendi araçlarıyla taşıyan veya bir nakliyeciye taşıttıranlardan ayrıca sevk irsaliyesi istenmeyeceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 5995 sayılı Kanunla değişik 3213 sayılı Maden Kanununa dayanılarak hazırlanan Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinin 47 nci maddesinin 3 üncü fıkrasında; Vergi Usul Kanununun 240 ıncı maddesinde yer alan taşıma irsaliyesindeki bilgileri taşıyan sevk fişlerinin mezkûr Kanunun 230 uncu maddesinde yer alan sevk irsaliyesi niteliğinde olduğu ve sevk irsaliyesi yerine geçtiği, 58 ve 61 inci maddesinde Maden İşleri Genel Müdürlüğünün kamu kurum ve kuruluşlarına, yol, köprü, baraj, gölet, liman gibi projelerin inşasında kullanılacak yapı ve inşaat hammaddelerinin üretimi için en fazla proje süresi sonuna kadar hammadde üretim izin belgesi verebileceği, 64 üncü maddesinde yürütülen proje için üretilen hammaddenin, Genel Müdürlükten bedeli karşılığında alınan sevk fişleri ile sevk edilmesinin zorunlu olduğu, ocak-kullanım yeri mesafesi, nakil güzergahının durumu dikkate alınarak hammadde üretim izni verilen alandan üretilen yapı ve inşaat hammaddesi için yirmi dört saatte, vardiya durumuna göre her vardiya sonunda bir adet sevk fişi kesilmesinin yeterli olduğu, 66 ncı maddesinde hammadde izin belgesi verilen kamu kurum ve kuruluşunun, izin sahasında adına faaliyet gösteren üçüncü kişilerin faaliyetlerini denetlemekle sorumlu olduğu düzenlemelerine yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve yapılan açıklamalar çerçevesinde ve özelge talep formunun ekindeki sözleşmeye göre maden ocağından yol şantiyesine taşıma araçları ile malzeme nakli yapılması sırasında, yirmi dört saatte veya vardiya durumuna göre her vardiya sonunda bir adet sevk fişinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.                                                                                        

              

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.