Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kiosk (online internet bağlantılı otomatik hizmet makinesi ) bilgisayar, akıllı cep telefonu aracılığı ile verilen internet erişim hizmet satışı ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
26 Ağustos 2013

Başlık

Kiosk (online internet bağlantılı otomatik hizmet makinesi ) bilgisayar, akıllı cep telefonu aracılığı ile verilen internet erişim hizmet satışı ve belge düzeni hk.

Tarih

26/08/2013

Sayı

11395140-105[Mük 257-2012/VUK-1- . . .]-1329

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[Mük 257-2012/VUK-1- . . .]-1329

26/08/2013

Konu

:

Kiosk (online internet bağlantılı otomatik hizmet makinesi ) bilgisayar, akıllı cep telefonu aracılığı ile verilen internet erişim hizmet satışı ve belge düzeni.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; kurumunuzun ana faaliyet kapsamında ... Havalimanı hizmet satış noktasında kullanıcılara internet erişim hizmeti vermeye başlayacağı, havalimanı içerisinde ... adet noktaya yerleştirilecek Kiosk cihazına muhtelif müşterilerin "adı soyadı-kredi kart numarası ve ülke adını" girmeleri ve kiosk cihazına bağlı pos makinesinde kredi kartı okutarak kdv-ötv dahil ... TL ya da ... TL ödeme yapmaları karşılığında kiosk cihazından müşteriye bir kullanıcı adı ve şifrenin verileceği, müşterinin ister kendi bilgisayarına ister internete bağlanabilen akıllı cep telefonuna, isterse de kiosk üzerindeki web giriş ekranına bu şifre ve kullanıcı adını girerek kurumunuz ... Servis sağlayıcı üzerinden internete bağlanacağı,

            Kiosk cihazı üzerine hiçbir şekilde müşteri ve satış bilgisinin kaydedilmeyeceği, kiosk üzerindeki web ekranı üzerinden girilen müşteri ve satış bilgileri güvenli bir web adresi ve güvenli bağlantı üzerinden kurumunuz veri merkezindeki ayrı bir veri tabanına kaydedileceği, gün sonunda kiosk cihazları üzerinden yapılan satışlar için satış raporu isteğe bağlı olarak günlük, haftalık ya da aylık şekilde kişi ve kiosk bazlı alınacağı,

            Bununla birlikte; müşterilerin havalimanı içinde muhtelif noktalardaki kiosk cihazına gitmek yerine kendi bilgisayarlarından veya internete bağlanabilen akıllı telefonlarından, kullanıcı adı ve şifre almayı tercih etmeleri halinde; kendi bilgisayarlarından veya akıllı telefonlarından otomatik olarak yönlendirdikleri web giriş sayfasına "adı soyadı-kredi kart numarası ve ülke adını" girmeleri ve kdv-ötv dahil ... TL ya da ... TL kredi kartından ödeme yapmaları halinde bilgisayarlarına gönderilen kullanıcı adı ve şifre ile kurumunuz ... servis sağlayıcı üzerinden internete bağlanmalarının sağlanacağı,

            Bilgisayar veya internete bağlanabilen akıllı cep telefonu üzerinden yapılan satışlarınızın da Kiosk üzerinden yapılan satışlarda olduğu gibi silinemez ve değiştirilemez şekilde güvenli bir bağlantı üzerinden ... veri merkezine kaydedileceği, kaydedilen bilgilere herhangi bir müdahale yapılamayacağı ve gün sonunda günlük, haftalık ya da aylık şekilde kişi bazlı satış raporu alacağı,

            ... Havalimanı hizmet noktasında yapılacak internet hizmet satışlarınız için yapılacak her iki tür ödemede tüm kayıtların günlük olarak ... merkezindeki veri tabanına kaydedilerek TTK'na göre 10 yıl muhafaza edileceği, bu kayıtların yazılacak bir program ile online olarak muhasebe programına aktarılacağı ve günlük kişi bazlı satış kayıtlarına istinaden "Muhtelif Müşteriler" ibareli tek fatura düzenleneceği belirtilerek mezkur internet satışlarınız için vergilendirme ve belge düzeni hususlarında bilgi talep edildiği anlaşılmıştır.

            01/08/2008 tarihli ve 26954 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 385 sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin " Otomatik Satış Makineleri ile Yapılan Satışlarda Belge Düzeni" başlıklı (2.) bölümünde; "...a) Otomatik satış makineleri kullanılmak suretiyle yapılan mal veya hizmet satışlarının, anılan makinelerin aşağıda belirtilen şekilde kullanılması kaydıyla, tebliğin bu bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde belgelendirilmesi uygun görülmüştür.

            - Söz konusu makinelerle yapılan mal veya hizmet satışlarına ilişkin bilgiler, makinenin hafızasından silinemeyecek ve değiştirilemeyecek bir şekilde kaydedilecektir.

            - Kaydedilen bilgilere dışarıdan herhangi bir müdahale yapılamayacaktır.

            - Gün sonunda makineden günlük satış raporu alınabilecektir.

            Bu şartların sağlanması durumunda malın satışı veya hizmetin verilmesi anında Vergi Usul Kanununda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek ancak gün sonlarında makineden alınacak raporlara istinaden "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecektir.

            ......

            c) Sadece hizmet sunan makinelerde yukarıda bahsedildiği şekilde düzeneğin olmaması durumunda ise gün sonunda cihazda birikmiş paranın sayılarak toplam hasılat tutarı üzerinden ‘muhtelif müşteriler' ibareli bir fatura düzenlenecektir.

            Ayrıca, söz konusu makineleri farklı işyerlerine yerleştirmek suretiyle komisyon ödenmesi karşılığında komisyon tutarını gösterir faturanın düzenleneceği ise tabiidir." açıklamaları yer almaktadır.

            Buna göre, şirketinizin internet erişim hizmeti satışında bahsi geçen tebliğin (2/c) bölümündeki şartları taşıması kaydıyla gün sonunda "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.